Mennesker som åpner dører

beauty will save the world
Skrevet av Åsmund Seip
Jeg vet ikke hva samfunnsinnovasjon er, men jeg tror det har noe med ærlighet å gjøre. Hvordan har vi det egentlig, vi mennesker, som sammen utgjør samfunnet? Hvordan har du det, egentlig? Føler du deg som en del av samfunnet? Står du opp om morgenen med kraftfullt pågangsmot, forankret i en dyp følelse av mening? Hvordan går det med naboen din, barna dine, moren din? Kan vi se hverandre inn i øynene idet vi svarer?

Hva om samfunnsinnovasjon faktisk handler om skjønnhet? Om alt det uendelig vakre vi omgir oss med, om alt det som bor i hvert enkelt menneske? Hva om samfunnsinnovasjon handler om mennesker?

Aleksandr Solzhenitsyn, som selv satt mange år i straffeleir, ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1970. I takketalen uttalte han:

Beauty will save the world!

Jeg vet ikke riktig hva samfunnsinnovasjon er, men jeg kjenner flere og flere samfunnsinnovatører. Noen av de presenterer seg som nettopp det, på både visittkort og i eposter, mens andre aldri har sett på seg selv på en sånn måte. Noen leter etter mening, noen er trygg på sin plass, og atter andre gjør helt enkelt det som trengs. De jobber i næringslivet, som gründere, i byråkratiet. Noen er arbeidsledige. Alle er mennesker. Feilbarlige og morgengretne, brennende av iver og skjelvende av tvil. Det de har til felles, er kanskje noe av det aller vakreste som finnes: De utgjør en forskjell. Og de åpner dører.

Drømmen min er et samfunn med vidåpne dører, og med mennesker som ser hverandre inn i øynene. Jeg tror vi kan gjøre en forskjell, for hverandre og for samfunnet. Jeg tror vi alle kan være samfunnsinnovatører.

Dette er begynnelsen på Samfunnsinnovatørene. Jeg gleder meg til å dele historier om mennesker som åpner dører. Og ja, jeg tror Solzhenitsyn hadde rett. Beauty will save the world.

  • Merete Grimeland

    Veldig glad for «åpner dører» 🙂