5 tips til å komme i gang med sosial innovasjon

Noen sier bare start, andre sier sett deg ned å tenk. Hva som er best for deg vet bare du, men her er hverfall noen steg du kan ta som hjelper deg i gang med samfunnsinnovasjonsreisen din. Vi trenger flere samfunnsinnovatører / sosiale innovatører. 

  1. Ha et problem du vil løse. det høres kanskje kynisk ut, men det å vite hvilket problem du jobber med gir mye større sannsynlighet for å løse det. Ofte kan vi ha ideer/løsninger klare for oss selv, men kanskje ikke gjort det faktiske dypdykket i problemet. Her er tre gode maler å jobbe med for å se nærmere på problemet; Problem Definition, Causes Diagram, Theory of Change. Jobber du med det underliggende problemet eller er det et symptom på noe annet?
  2. Finn en løsning. Kanskje du har en løsning allerede, og ennå bedre hvis du har erfaring nok til å vite noe om effekten. Hvis ikke, få deg erfaring. Snakk med noen som har problemet du skal fikse. Her er en mal for å hente brukererfaringer; interview guide
  3. Test ut løsningen. Det er bedre å teste ut løsningen i liten skala, tilpasse og forbedre, enn å gå ut stort og ikke ha den tilsiktede effekten. Det er kjipt for deg, men ennå mer kjipt for målgruppen din. Så lage en pilot eller en prototype. Her er maler for testing. 
  4. Snakk med andre. Når du snakker med andre om ideen til så får du feedback på hva de oppfatter er ideen din. Du lærer også fort hva du må si og ikke si. Fokuser på problemet raskt og hva løsningen din er. Ikke vær redd for å dele. Det er gjennomføringen som koster blod, svette og tårer. De fleste vil ikke gå den veien. 
  5. Bli en del av ett miljø. Det kan være veldig ensomt å drive alene, så sørg for å bli en del av et miljø med likesinnede. Ja, du kan bli med i Samfunnsinnovatørene hvis du ønsker et lavterskel miljø som hovedsakelig møtes digitalt, men vit at det fins også stedsbaserte nettverk. F eks Tøyen Unlimited på Tøyen/Oslo, SoCentral i Oslo, Bølgen bærekraftssenter i Kristiansand, Social Impact Lab i Bergen pluss mange flere. 

En start, men husk at det er bare det. Det hjelper enormt mye å snakke med noen som har tatt denne reisen før deg. Så slipper du gjøre samme feil som dem og kan bygge på deres kunnskap. 

Legg igjen en kommentar