6 tips fra Marte Djupesland, gründer av Just Fashion

marte_djupesland_
Marte Djupesland, gründer av Just Fashion

Marte Djupesland startet Just Fashion som selskap i 2013 og var i drift våren 2014. Selskapet hennes formidler etisk mote fra gode designere rundt omkring i Europa. Som seg hør og bør har hun opplevd både motstand og medgang. Vi har fulgt henne en stund og sett hvor mye kunnskap som egentlig har blitt skapt i løpet av denne pågående reisen.

Derfor spurte vi Marte om hun kunne dele tre ting du bør gjøre, og tre ting du ikke bør gjøre dersom du skal starte bedrift eller annen form for virksomhet.

Hun delte med oss på Impact Coffee Oslo hos Deichmanske 25. mars, og her er hennes «6 dos and donts».


GJOR

 1. GJØR SKUMLE TING
 2. Å gjøre skumle ting får deg til å se bedriften din og deg selv fra en ny vinkel. Det er viktig å bli ristet ut av sine daglige rutiner innimellom og nettopp det å se alt fra en annen vinkel, kan være det som gjør det mulig å foreta nødvendige endringer, skifte litt kurs, eller ta tak i ting du har unngått. Derfor: gjør skumle ting. Alle har noe de syns er skummelt. Graver man litt i seg selv, vet man hva man må gjøre.

 3. AKSEPTER MEN OVERSE NEI
 4. Det kommer til å bli drøssevis av nei. Fra folk du ser opp til som ikke ser verdien i det du driver med, fra folk du var sikker på at kom til å støtte deg og rope hurra og folk rundt deg som har nok med sitt. Det er tøft med alle disse Nei’ene, men bare legg dem på en hylle og vit at de kommer. Det er nemlig også noen engasjerte JA! og for hver gang du søker ut og tåler nei, vil det også være nærmere flere Ja’ene.

 5. SKAP EGNE SYSTEMER SOM FUNGERER
 6. Det er utrolig viktig å kunne se bedriften sin fra dag til dag og ha gode systemer som starter dagen, men det er også utrolig viktig å få overblikk over de store linjene og hvor man er på vei. Det er derfor kjempeviktig å ja gode systemer som gjør at du er i stand til å zoome både inn og ut. Jeg strevde ganske lenge selv med å finne gode systemer. Hadde bare mange lange lister med ting jeg skulle gjøre og en gnagende følelse av at noe ble oversett. Ikke bra! Det gjør at man jobber dårligere når man ikke er trygg på at alt ligger i planen. Systemet man utvikler kan være merkelig og finnes ikke nødvendigvis som en mal på nett eller i en app. Det kan ikke nødvendigvis forståes av andre, men det er viktig at hele teamet forstår den og er med å utvikle det.


IKKEGJOR

 1. IKKE GI OPP!
 2. Det er lov å falle sammen når man får for mange dører i trynet, men alltid fortsett! Det finnes alltid en vei å snu seg rundt og en dør som er åpen. Når man har fått hvile litt og lagt litt stille merker man at kamplysten kommer tilbake:)

 3. IKKE FORPLIKT DEG TIL FOR MANGE FASTE UTGIFTER I STARTEN
 4. Istedenfor, bruk det som er gratis.
  For eksempel alle offentlige telefontjenester. Jeg har vært aktiv bruker av alt av offentlige innstanser via telefon og har lært utrolig mye derfra. Har jeg møtt på en grinete person har jeg sagt hadebra og ring opp igjen etterpå. I 99,9 % av tilfellene møter man på en annen konsulent. Det finnes mange hyggelige folk som selv om de jobber i faste offentlige stillinger og jobber med veldig håndfaste ting, forstår hvordan det må være å starte opp for seg selv og har lyst til å hjelpe deg med sin kompetanse. Brønnøysund, Skatteetaten, Tollmyndighetene, og kemnerkontoret, næringsetaten osv. Ring dem alle.

 5. IKKE INSISTER PÅ Å FORTSETTE I SAMME SPORET HVIS DU KJENNER DET ER GALT
 6. I dag går alt så fort og alle finner alt på internett. Det er ikke lenger slik at man MÅ planlegge en stor idé lenge og lanserer den med brask og bram. Det er mulig å starte magert og det er mulig å sette igang tidlig. Det vil også si at man kan møte på tilfeller der ideen ens kanskje trenger en liten bump i en retning. Kanskje har markedet endret seg, kanskje har andre kommet til som enten inspirerer eller gjør en veldig lik andre slik at man føler for en ekstra differensiering. Vi tenker det ikke er flaut eller skamfult å endre ideen sin underveis. Kjernen og grunnen til at man startet er der uansett, å endre seg vil kun si å lære seg å tilpasse seg til markedet.


Bra tips, syns jeg! Hvis du har lyst til å sjekke ut Just Fashion for noen slitesterke strømpebukser eller noen skikkelig fine buksergår du hit 🙂

Legg igjen en kommentar