Å starte min egen bedrift: viktigheten av å ha en mentor

Da jeg ble spurt om jeg kunne være gjeste blogger for Samfunnsinnovatørene for å skrive om hva jeg erfarer mens jeg starter opp mitt eget firma, visste jeg med en gang hva som måtte bli et av de viktigste erfaringene mine det siste halve året. Nemlig betydningen av å ha en mentor underveis. Dette blogg innlegget handler derfor om hvor viktig det har vært for meg ha en mentor i oppstarts fasen, samtidig som det også er et takkebrev til min mentor Merete.

 

Alt man lurer på ved oppstart av en bedrift

Da jeg bestemte meg for å ta skrittet ut og begynne prosessen med å starte min egen bedrift som skal selge jobbveiledning for utenlandske arbeidssøkere i Trondheim, hadde jeg selvsagt ikke peiling på hva jeg drev med. Det tror jeg ingen har. Jeg godtok uansett at oppstarten ville bli en konstant følelse av å gå rundt i tåke, samtidig som jeg kastet meg ut i nye arbeidsoppgaver. Men problemet mitt var tidlig at det var mye jeg lurte på som jeg ikke kunne spørre hvem som helst om, og som jeg heller ikke kunne google meg frem til.

Tidlige spørsmål jeg hadde var av typen: er jeg ikke egentlig for ung til å drive mitt eget foretak? Hvordan skal jeg bli tatt seriøst? Hvilken pris skal jeg ta? Hvilket navn bør jeg velge? Må jeg ha et ideelt AS for at jeg skal kunne kalle det samfunnsinnovasjon? Bør jeg starte med enkeltpersonforetak eller AS? Dette var spørsmål som jeg kjapt lærte at jeg ikke kunne spørre hvem som helst om. Jeg tok kontakt med bedrifter som jobbet innen samme felt som meg, og innså tidlig at disse ikke var interessert i å dele sine markeds- og salgs hemmeligheter med noen de ikke kjente. Og det er jo selvsagt smart av dem. Men hvordan skulle jeg få svar på alt jeg lurte på?

 

Å finne en mentor

Jeg skjønner fremdeles ikke hvordan jeg klarte å være så heldig som det jeg var. Jeg tok kontakt med en bedrift i Oslo som jeg via Internett hadde fått inntrykk av at jobbet innen samme felt. Jeg fikk epost tilbake om at vi kunne snakkes per Skype slik at de fikk høre mer om hva jeg jobbet med. Det ble en veldig hyggelig samtale der jeg med en gang følte nok tillit til å stille alle spørsmålene jeg hadde som jeg ikke kunne spørre andre ukjente om. Merete foreslo at vi kunne ta en Skype prat nå og da.

Min mentor sa aldri «jeg kan være din mentor!» Men det har hun uansett blitt. Og hennes hjelp har vært utrolig viktig i min prosess med å starte min egen bedrift. Hun har også vært et fantastisk eksempel på raushet – jeg hadde aldri trodd at jeg skulle møte noen som var villig til å tilby sin hjelp til noen de aldri har møtt før, og som til og med bor i en annen by. Jeg er ikke bare takknemlig for hjelpen Merete har gitt meg, men også for å ha møtt noen med så mye kunnskap, motivasjon og varme. Oslo næringsliv – dere er heldige som har Merete!

 

Samfunnsinnovasjon – et felles ansvar

Merete har også lært meg noe viktig om samfunnsinnovasjon: vi har alle et felles ansvar for å bidra til et bedre samfunn. Samfunnsinnovasjon handler om hva du og jeg er villig til å gjøre for at vi alle skal ha det bedre sammen. Sosiale problemer er ikke staten eller kommunens ansvar alene – de er våre problemer og de kan vi løse sammen. Gjennom Meretes holdning så har jeg lært at samfunnsinnovasjon ikke handler om å vente på at NAV eller Innovasjon Norge eller noen andre godkjenner forretningsplanen min – hvis du vil starte ditt eget firma og på den måten også bidra til et bedre samfunn så er det bare å gjøre det! Det finnes alltids en løsning hvis man tørr å være kreativ.

 

Konklusjon

Min mentor har loset meg gjennom de forskjellige stegene i en oppstart, hun har svart på spørsmål som jeg ikke kunne ha stilt til andre, og hun har presset meg forsiktig i riktig retning underveis. De smarteste rådene har jeg fått av henne. Jeg anbefaler derfor alle som ønsker å starte en bedrift om å finne en mentor så tidlig i prosessen som mulig. Men jeg vet ikke hvordan man finner en mentor, fordi jeg har på følelsen at min mentor heller fant meg. Mitt beste tips er uansett å ikke være beskjeden – kjenner du noen som jobber i næringslivet som sitter på gode erfaringer? Spør dem om de kan ta litt tid ut av dagen sin til å snakke med deg en gang i blant. Kjenner du ingen? Let opp noen og spør dem om de kunne hatt tid til en kaffe med deg slik at du kan fortelle dem om prosjektet ditt. Kanskje er de rause nok til å hjelpe deg på vei i oppstarts prosessen.

Om meg:

Kulturkoordinator er et firma som hjelper utenlandske arbeidssøkere i Trondheim å komme seg inn på arbeidsmarkedet ved å tilby veiledning og workshops. Firmaet skal fremme økt toleranse for flerkulturalitet, noe jeg også brenner for personlig. Viktigste læring så langt er at når det kommer til innovasjon så er det ingen som sitter på fasitsvaret. Les mer om Kulturkoordinator her: www.kulturkoordinator.no

 

Av Ingrid Fabrello

Kulturkoordinator skal være et firma som hjelper utenlandske arbeidssøkere i Trondheim å komme seg inn på arbeidsmarkedet ved å tilby veiledning og workshops. Firmaet skal fremme økt toleranse for flerkulturalitet, noe jeg også brenner for personlig. Viktigste læring så langt er at når det kommer til innovasjon så er det ingen som sitter på fasitsvaret. Les mer om Ingrid

1 kommentar

Legg igjen en kommentar