design + saminn: Hva er design?

Design for Social Innovation heter det på engelsk. Design for samfunnsinnovasjon oversetter jeg det til på norsk. Designe noe som gjør noe nyttig for samfunnet på en innovativ måte. Det å ta tak i et systen eller en ting eller en reise som allerde eksisterer, og finne nye måter og forbedringspotensiale for dette, eller rett og slett finne på noe helt nytt. Men ja, er dette design? Det er har ingenting med motedesign, grafisk design, møbeldesign, arkitektur eller industridesign å gjøre. Eller har det det? Design er prosesser som tar en bruker igjennom en reise. Enten det er den reisen det er å finne fram på en flyplass, finne det riktige produktet du er ute etter, eller finne ut hvordan et produkt eller et system fungere, som jeg skrev litt om i det forrige blogginnlegget mitt om design + samfunnsinnovasjon.

Alle har hørt uttrykket: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær. Altså, nå vet jeg ikke om jeg er helt fullstendig enig i dette. Jeg vil påstå det finnes litt dårlig vær. I hvert fall innimellom. Men det har et snev av sannhet i seg. Og det er dette med det dårlige/gode designet på klærne. Jeg hørte en gang en som sa: Det finnes ikke dumme eller dårlige brukere, bare dårlig design. Og det syns jeg er et bra uttrykk. Uansett hvor fint noe ser ut, hvis brukeren ikke forstår det eller finner fram i det, er det ike brukeren det er noe galt med, men designet som er feil.

På Wikipedia søkte jeg på ordet design. På norsk og på engelsk. Det er ganske stor forskjell på definisjonen.

Her fra den norske siden om design:

Design er et internasjonalt begrep som både betegner skaperprosessen av en gjenstand eller et produkt med tanke på formgiving og funksjon, og selve resultatet av denne prosessen. Betegnelsen brukes ofte innen håndverk, industri og kunstindustri, og kan deles opp i blant andre klesdesign, møbeldesign, industridesign og grafisk design. Design har tradisjonelt blitt plassert i grenselandet mellom håndverk og kunst.

Og her litt fra den engelske:

Design is the creation of a plan or convention for the construction of an object or a system […] In some cases the direct construction of an object (as in pottery, engineering, management, cowboy coding and graphic design) is also considered to be design.[…]
Another definition for design is a roadmap or a strategic approach for someone to achieve a unique expectation. It defines the specifications, plans, parameters, costs, activities, processes and how and what to do within legal, political, social, environmental, safety and economic constraints in achieving that objective.

Dette finner jeg utrolig interessant. Design på den norske siden er kun definert som det å lage en gjenstand eller et produkt, og noe som ligger i grenselandet mellom kunst og håndtverk. Mens på den engelske siden er det mer foks på at det er prosessen som er selve designet, og noen ganger kaller men det å lage selve produktet også for design.

Hva med tjenestedesign, service design?
Er det vi som henger etter i Norge? Henger igjen i de tradisjonelle måtene å tenke og definere roller på? Er det kanskje fordi vi ikke har tenkt så mye på dette før, eller at det bare ikke har blitt et samtaleemne?

Jeg kommer med enda et sitat. Det står på siden til School of Visual Arts i New York, som tilbyr utdanning innen Design for Social Innovation

Social Innovation is one of the most dynamic, expansive forces in the world today, yet there has been no learning path for designers who want to play a leading role in it – until now.

Det har ikke vært noe sted å lære om design for samfunnsinnovasjon. Ikke i New York. Og i hvert fall ikke i Norge. Tjenestedesign, såvidt. Men hvordan skal du da vite hvordan du kan bruke dine ferdigheter til å gjøre noe bra for samfunnet?

De har søknadsfrist fram til 15 januar. Og hvis jeg skulle studert mer, hadde jeg garantert gjort det her! Heldigvis for meg (og deg) har de også gratis webinars du kan delta eller se på.

Tilslutt, mitt svar på spørsmålet i tittelen: Design er en prosess eller et produkt som gjør livet til en enkelt person, en gruppe mennesker eller et helt samfunn enklere (og finere), og dermed bedre.

Hva er design for deg?

Av Therese Byhring

Jeg mener at god design handler om å forstå behovet til brukeren av tjenesten eller produktet du designer. Jeg tror på å bruke designtankegang til å finne fram til nye løsninger på utfordringer. Jeg ønsker å bruke kunnskapen jeg har til å være en person som vil skape positiv samfunnsendring gjennom nye løsninger med brukeren i sentrum. Også må det se skikkelig bra ut da.

Legg igjen en kommentar