Gjesteblogginnlegg: Sosialt entreprenørskap er dødt. Lenge leve samfunnsentreprenørskap!

Jeg leste Thomas Berman sitt blogginnlegg og tenkte at dette er et innlegg som kan gi oss litt debatt. Derfor spurte jeg han om vi kunne re-poste det på denne bloggen. Jeg er for debatt!

Er du?

Hilsen Merete

For et par dager siden satt jeg i et møte med representanter fra alle de store virkemiddelapparatene for innovasjon i Norge. Underveis i samtalen kom vi inn på sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon. Det viste seg raskt at meningene var mange og uenigheten stor i forhold til om virkemiddelapparatet burde forholde seg til disse formene for innovasjon.

Det er en viktig diskusjon. Men når folk som jobber med innovasjon kommer med uttalelser som “sosialt entreprenørskap handler vel kun om frivillighet?” så har vi et problem.

Heldigvis er løsningen enkel. Vi må slutte å kalle det for sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon. For av en eller annen grunn har noen valgt å oversette “social entrepreneurship” til “sosialt entreprenørskap” og “social innovation” til “sosial innovasjon”. Det er riktig at “social” kan bety “sosial”, men det betyr også “samfunnsmessig” (ref Kunnskapsforlagets engelsk-norsk stor ordbok). Og i denne sammenhengen er det helt klart “samfunnsmessig” som er den riktige oversettelsen.

For virkemiddelapparatet i Norge er jo enige om at samfunnsinnovasjon og samfunnsentreprenørskap ikke kun skal drives av frivilligheten. Eller?

Wikipedias definisjon på “social innovation”

7 kommentarer

  1. >Jeg tenker at fokuset er på å skape bedre løsninger for MENNESKET, og at det har satt denne innovasjonen i en "sosial sammenheng". Men som Thomas Berman sier, så handler jo dette om samfunnsmessige forbedringer. Det er to sider av samme sak, men peker på en viktig ting: Det vi mennesker gjør for hverandre burde være intuitivt og frivillig. Når "sosiale løsninger" likevel er en business, handler det bare om at vi bytter verdier med hverandre – man får betalt for jobben man gjør, og man kan fortsette en virksomhet som gir gode løsninger.

  2. >Jeg er enig i at vi trenger et mindre vagt ord enn sosial entreprenør. Mulig entreprenør heller ikke er riktig ord, da det her til lands har mistet mye mening?

    1. Personlig syntes jeg entreprenør er helt ok, i hvert fall bedre enn grunder. Men du har nok rett Ola, at Mange legger mye annet i entreprenør..

  3. Jeg begynner å like begrepet samfunnsentreprenørskap bedre og bedre. Det er entreprenørskap som tar sikte på positiv samfunnsendring fremfor profitt.

    Det er riktig at mange her i landet begrenser «entreprenør» til de som setter opp bygninger, men «Ungt Entreprenørskap» fungerer godt som navn på det de driver med, så da tenker jeg at «samfunnsentreprenørskap» også er et begrep som fortjener livets rett.

Legg igjen en kommentar