Jeg leste Thomas Berman sitt blogginnlegg og tenkte at dette er et innlegg som kan gi oss litt debatt. Derfor spurte jeg han om vi kunne re-poste det på denne bloggen. Jeg er for debatt!

Er du?

Hilsen Merete

For et par dager siden satt jeg i et møte med representanter fra alle de store virkemiddelapparatene for innovasjon i Norge. Underveis i samtalen kom vi inn på sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon. Det viste seg raskt at meningene var mange og uenigheten stor i forhold til om virkemiddelapparatet burde forholde seg til disse formene for innovasjon.

Det er en viktig diskusjon. Men når folk som jobber med innovasjon kommer med uttalelser som “sosialt entreprenørskap handler vel kun om frivillighet?” så har vi et problem.

Heldigvis er løsningen enkel. Vi må slutte å kalle det for sosialt entreprenørskap og sosial innovasjon. For av en eller annen grunn har noen valgt å oversette “social entrepreneurship” til “sosialt entreprenørskap” og “social innovation” til “sosial innovasjon”. Det er riktig at “social” kan bety “sosial”, men det betyr også “samfunnsmessig” (ref Kunnskapsforlagets engelsk-norsk stor ordbok). Og i denne sammenhengen er det helt klart “samfunnsmessig” som er den riktige oversettelsen.

For virkemiddelapparatet i Norge er jo enige om at samfunnsinnovasjon og samfunnsentreprenørskap ikke kun skal drives av frivilligheten. Eller?

Wikipedias definisjon på “social innovation”