Alle elsker Haralds Vaffel!

Skrevet av Arne Kringstad.

20150823_184601
Alle elsker vafler! Svenske Jonathan Larsson revitaliserer norsk mattradisjon  Foto: Arne Kringstad

Haralds vaffel er ei vaffelbu på Harald Harrådes plass startet opp av Jonathan Larsson våren 2014. Jonathan er en ambisiøs ung mann, som flyttet fra Sverige til Norge for å studere. I kollektivet han flyttet til i Schweigaards gate så han at det ene rommet hadde et stort vindu som åpnet seg rett ut mot Harald Harrådes plass, og egnet seg godt som utsalgsted. Dermed sikret han seg rommet så snart sjansen bød seg. Våren 2014 fant Jonathan så ut at han ville selge vafler fra vinduet sitt på 17.mai, og etter en hektisk uke med intens promotering og forberedelser , solgte Haralds Vaffel sin første vaffel den 17.mai 2014. Siden den gang har det blitt mindre studier og langt flere vafler. Vaffelsyndikatet har utvidet seg, og du har kanskje allerede lagt merke til Haralds Vaffelvogn i Oslos bybilde, eller på en av flere norske musikkfestivalene i løpet av sommeren 2015.

Jeg tok turen innom Haralds Vaffel på en søndag like før stengetid for å få høre mer om historien til Jonathan. Det kommer det jevnt og trutt med kunder enda det er sent, men jeg får stilt et par spørsmål i mellom slagene. («I dag har det vært ganske rolig, men det blir gjerne mer hektisk i perioder»). Vaffelutsalget ligger like ved bussholdeplassen på Harald hårdrådes plass, og passasjerene tar seg gjerne en ventevaffel.

Hva synes du om utviklingen til Haralds Vaffel så langt? Har det stått til forventningene, eller har overgått de?

– Nei, mine egne forventinger er det vanskelig å overgå, så det kan jeg ikke si at det har. Jeg mener alltid at en kan ta konseptet lengre. Men det kan jo hende jeg har overgått andre sine forventninger.

Hvor lang tid tok det deg å iverksette ideen din? Fra inspirasjon til første vaffel solgt?

– Det gikk ganske fort. Idéen slo meg plutselig, og så visste jeg bare at dette var noe jeg måtte gjennomføre. Av og til får man bare en god idé som man ikke klarer å la ligge, og da må man jo gjøre noe med den.

Hva kunne du noe om å drive bedrift før du startet opp? Har du drevet med noe lignende tidligere?

– Nei.

Ikke solgt saft, eller holdt kakelotteri i nabolaget som liten engang?

– Nei, hehe, ingenting sånt nei. Jeg gikk bare rett på sak, og løste utfordringene etterhvert som de oppstod. Det er viktig å gjøre noe aktivt, og ikke vente på at absolutt alt skal være ferdig utarbeidet på forhånd.

 

[one_half]

En kunde titter innom og spør hva slags vaffeljern det er ekspertene bruker. Det er et standard vaffeljern, men Jonathan ser etter vaffelsponsorer så det er bare for produsenter og utssalgssteder å ta kontakt med landets mest profilerte vaffelselger om de ønsker mersalg.

For Jonathan vet å promotere norsk mattradisjon, både i inn- og utland. I sommer har Haralds Vaffel sin nye matvogn vært å se i flere norske grender og på forskjellige musikkfestivaler landet over. Og i fjor vinter tok Jonathan konseptet med til Marokko , sammen med kompisen MC Magnus, og solgte vaffler på gaten i Marrakech. Aftenposten fulgte med på turen, og den resulterende videoen kan du se her. I år er planen å dra til Hong Kong for å konvertere lokale smaksløker over til norske dessertvaner, og målet er å få til en fast årlig vaffelekskursjon til et verdenshjørne eller et annet.

[/one_half]
[one_half_last]20150823_184513Haralds Vaffel i Schweigaards gate 71 –

Foto: Arne Kringstad[/one_half_last]

 

Hva vil du si er det viktigste du har lært til nå?

– Jeg er veldig kjapp og impulsiv når det kommer til det å iverksette idéer. Og det går gjerne både på godt og vondt. Det tror jeg har lært meg å tenke igjennom ting litt grundigere enn før, og se et par trekk fremover. I stedet for å gjøre noe med det samme jeg får inspirasjonen, så kan jeg sove på det en natt. Dersom idéen da fremdeles er god, kan jeg godt gjøre noe med den.
En annen ting jeg har lært er å ikke høre for mye på andre mennesker, og deres eventuelle bekymringer på dine vegne. Det viktigste er å tørre stole på seg selv og de valgene man tar. Jeg har naturligvis noen personer jeg kan snakke med for å prøve ut idéer og spørre om råd, og det er det viktig å ha til en viss grad. Men det er jeg som har ansvaret og dermed jeg som bestemmer.

Om du kunne endre på én ting fra oppstartsfasen, hva skulle det være?

– Hm. Det var et vanskelig spørsmål. Det har aldri vært noen «smooth sailing» i dette prosjektet, og det har på en måte vært litt av poenget også. Så jeg vet ikke helt hvor jeg skal begynne om jeg skal trekke fram noe konkret jeg ville ha endret på. Vi ble for eksempel ganske unødvenig stengt av Mattilsynet i fjor, men oppmerksomheten som oppstod rundt dette i mediene var jo det beste som kunne skjedd oss. Egentlig har det vært en veldig gøy utvikling hele veien, selv om det har gått både opp og ned.
Det er vel det som er min filosofi oppi det hele, det å lære av sine egne feil. Og for å kunne lære av sine feil må man tørre å gjøre de. Dermed vil jeg ikke være mine erfaringer foruten. Det er sikkert en million ting jeg kunne gjort annerledes eller bedre, men jeg kunne jo ikke det da når jeg stod der. Men det går sikkert bedre neste gang jeg skal åpne en vaffelsjappe.

 

Haralds Vaffel har blitt til en sosial møteplass i helgene, men hvordan er det eller med sosiale møteplasser nær Harald Harrådes Plass?

[one_half]

 

– Jeg må dessverre si at selve plassen her er helt ubrukelig. Og det kan jeg trygt si, fordi man får jo ikke lov til å faktisk bruke den. Jeg har prøvd å leie den til å holde en egen vaffelfestival, men det går ikke kommunen med på, grunnet all trafikken rundt plassen. Akkurat nå framstår den mer som en glorifisert rundkjøring enn en møteplass.[/one_half]
[one_half_last]Foto: Helge Høifødt

Harald Harald Harrådes Plass – Foto: Helge Høifødt[/one_half_last]

 

Du kan ikke engang sette opp vaffelvogna der og selge på samme måte som på Youngstorget?

[one_half]

 

– Det går heller ikke an foreløpig, men jeg skal nok få til noe etterhvert. Man må bare krangle litt med kommunen og legge fram de positive sidene ved en slik type arrangement. Lokalbefolkningen her setter jo veldig pris på oss og denne typen tilbud. Men det ordner seg. Jeg begynner å få erfaring med å håndtere byrokratiske sperrer, så jeg har tro på at det skal gå bra til slutt.

 

Så da blir det festival etterhvert?

– Til neste vår, da blir det stor vaffelfestival. Enten inne på plassen her, eller i botsparken rett nord herfra. Men uansett hvor vi ender opp blir det til en koselig festival.

[/one_half]
[one_half_last]Foto: Haralds Vaffel

Vaffel på Youngstorget – Foto: Haralds Vaffel[/one_half_last]

I forbindelse med gjenåpningen av Haralds Vaffel i fjor gav du overskuddet til Amnesty International, og på norgesturnéen i sommer gikk 5 kr av hver solgte vaffel også til Amnesty. Hvorfor valgte du Amnesty som «kjernesak»?

– Det er en ting jeg setter veldig pris på å kunne gjøre. Amnesty jobber med kampsaker som ligger veldig nær hjertet mitt. Frihet og menneskerettigheter er grunnen til at for eksempel jeg kan drive med dette. Det er også en organisasjon som har vist hva de er gode for, og som jeg har veldig tro på. Jeg tror også det å støtte Amnesty er med på å si noe om verdigrunnlaget til Haralds Vaffel, og det er publisitet en kan stå inne for som det er verdt å etterfølge.

 

Haralds Vaffel har som nevnt vært på norgesturné i sommer, og besøkte blant annet flere festivaler. Hvordan var det?

– Det var såklart gøy å være på festival. Mange trivelige og kule folk. Det er morsomt med kunder som er blide og fulle. Vi opplevde også at vi har vaffelfans over hele norge. Da blir det ekstra gøy å få besøk av de som kjenner til oss og historien vår fra før.

 

Var det en lønnsom tur? Hvordan var festivalene lagt opp for eksterne aktører?

[one_half]

 

– Det varierer veldig fra festival til festival. Noen steder går det ikke an å drive, mens hos andre igjen er det vaffelbonanza. Det er ikke alle som har markedsopplegget sitt helt på stell, og da tiltrekker de seg heller ikke bra aktører. Da blir det fort kjipe markeder hvor man bare ser «Fuck you, I’m driving Audi» T-shirts, misbruk av arbeidskraft og null fortjeneste. Ser man derimot «Peppes Pizza» eller lignende på festivalen, så vet man at man kan selge med fortjeneste der.[/one_half]
[one_half_last]Foto: Haralds VaffelHaralds Vaffel på festival – Foto: Haralds Vaffel[/one_half_last]

Tilslutt, hva er ditt beste råd til de som vil starte opp for seg selv?

– Bare kom igang og start med det du vil holde på med. Just do it, then fix it afterwards. Veien framover kommer til å bli ujevn, uansett hvor mye du planlegger på forhånd. Det viktigste er å starte. Husk også å høre på deg selv, og ikke så mye på andre. Du må tørre å være litt rar og skille deg ut fra resten.

 

Følg Haralds Vaffel på Facebook og på haraldsvaffel.blog.no

 

Av Anette Sannes Knutsen

Anette er ansvarlig redaktør for Samfunnsinnovatørene.

Legg igjen en kommentar