Idrett som kulturbygger

Opprinnelig innlegg finnes her

En liten oppdatering fra ungdom i Ngumbulu.

Idrett får stadig større anerkjennelse for sin medvirkning til utviklingsarbeid. Fotballturneringen East African Cup med norske Chrisc som største bidragsyter mottok nylig en internasjonal fredspris i Monaco for sin innsats. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik sa nylig i et seminar at det er veldig lite forskning på området, men at erfaringene virker veldig positive. Til tross for dette finnes det også eksempler hvor idrett har vært utløsende for hele kriger, som etter en landskamp mellom Honduras og El Salvador i 1969 hvor omtrent 3 000 liv gikk tapt.

Likevel er det fantastisk å se hvilken effekter fotballen har blant barna i Ngumbulu på den kenyanske landsbygda. Banen ved den lokale skolen er skjev, sandete og full av hull, men likevel vises det en ekte idrettsglede og takknemlighet når de mottar baller og vester som G-Sport Brotorvet på Stathelle har sponset, sammen med Kingdom.

Smågutter helt ned mot 11-12 år står frem som naturlige leder når lagene skal deles inn, og er ikke redd for å reise stemmen for å sette seg i respekt. Samtlige er enige om at spillet må stoppes når reglene brytes ved hands og skiller mellom jenter og gutter, svart og hvit forsvinner helt i kampens hete på sletta.

På en enkel og morsom måte skapes en utrolig god arena for helse, ledertrening, teambuilding, fair play både på banen og i samfunnet, likestilling og en samlingsplass for informasjon om HIV og andre viktige tiltak.

Legg igjen en kommentar