Monsen-metoden fremmer et inkluderende arbeidsliv!

Norge har fått 11 nye helter! Ekspedisjondeltakerne i «Ingen Grenser», som alle har ulike funksjonshemninger, har vært en inspirasjon for alle som har sett på. Men vi skal ikke undervurdere Lars Monsens rolle i dette. I møte med deltakerne med alvorlige funksjonhemninger ser han mulighetene, ikke hindringene.

Måten han møter disse menneskene, burde være et forbilde alle! For ansatte i NAV og andre folk som jobber med å hjelpe folk som har fallt utenfor samfunnet, er Monsen-metoden noe de bør lære av. Enten det er snakk om funksjonshemmede, langtidssyke, folk som sliter psykisk, narkomane eller andre med spesielle utfordringer. Regelen er det samme: Ta menneskene og deres ønsker på alvor!

De 11 ekspedisjonsdeltakerne kjemper seg hele veien gjennom villmarka og opp på toppen av Snøhetta på egenhånd. Lars Monsen er tydelig på at hans rolle er begrenset å være ekspedisjonsleder og lose de gjennom villmarka. Han skal ikke bære så mye som en sekk, ikke sy puter under armene på de. Han stiller harde krav til de, krav som kan virke nesten urimelige. Der andre ville sagt: «Stakkars deg, du skal få slippe å slite mer» så sier han «Du greier dette, hvis du bestemmer deg for det.»

Litt for litt, steg for steg, gir han de troa på at de kan klare det. Han er nøye med å rose de for det de presterer. Det er tydelig at det gir de en enorm mestringsfølelse. Og når Kari, med Cerebral Parese, holder på å gi opp på den siste biten, går han ved siden av henne og sier: «Fortsett med den innsatsen du hadde i går. Nå har du snart gjort det, det kan du gå å tenke på nå.» Lars Monsen så at hun hadde det i seg, selv om hun selv ikke trodde at hun hadde mer å gi. De kommer seg til topps, alle og en hver. Og når de endelig når målet, kommer gledestårene og en stolthet over at de greide noe de ikke selv en gang, trodde var mulig til å begynne med.

Monsen-metoden kan ikke bare brukes i for å hjelpe folk nå toppen av Snøhetta, jeg er overbevist om at den kan brukes for å til å hjelpe folk til et bedre liv. Gjennom å gi de troa på seg selv, øker motivasjonen for å gå gjennom rehabilitering, finne jobb, fullføre utdanning og få orden på livet sitt. Spesielt for de som har fallt utenfor arbeidslivet er dette en metode som er gull verdt!

Jeg har hørt flere historier fra uføretrygdede, langtidssykmeldte og andre som har slitt i arbeidslivet. Historiene er veldig like når det kommer til manglende tilrettelegging og hvordan de opplever å ikke leve opp til kravene i arbeidslivet. Dette fører ofte til kronisk dårlig selvfølelse. Når mennesker som sliter i jobben sin møter NAV og blir fortalt at det beste for de og samfunnet er om de går over i uføretrygd, er dette ofte bekreftelse på at de ikke duger til noe. For de som virkelig ønsker å jobbe, ønsker å bidra til samfunnet, er dette ekstra vondt å høre.

Disse mennskene har mye bedre av å bli møtt av NAVs svar på Lars Monsen, som sier: «Hvis du virkelig ønsker å jobbe, så skal vi få det til. Men det krever at du står på og gir alt! Så skal jeg legge til rette for at du skal kunne få den hjelpa og støtten du trenger for å nå det målet!» Det betyr ikke at alle på død og liv skal ut i jobb, like lite som alle funksjonhemmede på død og liv skal opp på Snøhetta, men det betyr at de som vil jobbe, bør få muligheten.

Dette er kjernen i Monsen-metoden, gi folk verdighet ved å ta deres ønsker på alvor. Ellers er det et eksempel til etterfølgelse hvordan han tør å stille krav, og oppmuntrer de til å yte litt ekstra og enda litt ekstra. Hvordan han fokuserer på deres sterke sider, isteden for deres svake sider. Hvordan han roser de når de fortjener ros. Hvordan han ser hver enkelt. Tar NAV i bruk disse grepene, vil vi få mange flere ut i jobb, og mange flere mennesker vil få tilbake troen på seg selv!

65 kommentarer

 1. Helt enig.
  Er så drittlei av at man skal sy puter under armene på alle og enhver hele tiden og resultatet er at ingen engang gidder å prøve fordi det er så synd på dem.

  «vi må vise omtanke og empati og gi trøst» er omtrent det eneste du leser i avisene om dagen, uansett hvilken sammenheng det måtte være.

  Er kanskje på tide med en litt mer aggressiv måte å motivere folk på enn å holde de i hånda hele tida.
  Kunne ønske jeg ble dytta mer ut i ting da jeg var yngre, men jeg har heldigvis fått livet på stell med fast jobb og god inntekt selv om utdannelsen gikk til helvete.

  Spessielt som gutt, da hele grunnskolen består av å bli fortalt hva som er rett og galt av kvinnelige lærere og «sosiologer».

  1. jeg er overbevist om at å ta mennesker på alvor innebærer mer enn å vise sympati. vet ikke om jeg vil kalle det Monsen gjør for en aggresiv måte å motivere folk på, men det er ingen tvil om at den er effektiv. hvis alle rundt deg synes synd på deg er det vanskelig å unngå å synes synd på seg selv også. men hvis folk rundt deg ser mulighetene dine og sier «kom deg opp av sofaen og følg drømmene dine!» er det større sjanse for at du faktisk gjør det!

   1. NAVs utprøvingsentere er rene lekeplassen for sosiomers øvelse i rapportskriving. Når veilederne er uten arbeidserfaring fra det tøffe arbeidsliv- hvordan vente at de skal hjelpe andre til å finne denne vei til arbeid. Navs utprøvingsentere er basert på dokumentasjon- ikke til motivering, arbeidsinnsats, og oppmuntringer. Nei, deres sykdomsforhold skal beskrives og kvalitetsikres. Og se om de er «kvalifisert» for arbeid. Stakkars mange av mannlige ungdommer som har falt ut av den kunnskapsbaserte skolen, all den tid de er full av evner til praktisk arbeid.

    Men politiet har sørget for at all hobbyvirksomhet i motorsport er ødelagt.. Ikke en gang som ungdommer kan man nærmest ruse opp en motorsykkel før politiet jakter deg. Så drives mange inn i en tom ørkesløs sirkel uten tiltak. Til slutt kan «systemet» klassifisere dem som deprimerte og de er trygdet. Samfunnet har gjort dem syke med all sin kunnskapsbaserte skoler og i tillegger stopper manges utfoldeslyst. Prøv deg med en vannscooter i Drøbaksfjorde- under 20 min etter er politiets jakt i gang. Du skal ikkke tro at du kan ha noen morsom hobbby uten langrennski elller å løpe etter en fotball. Nei send dem på NAV- elller la dem emigrere til Amerika- der vil de sikkert føle at de er sluppet ut av det Norske fengsel- med de usynlige vegger. Tilgjort av Nordmarak- travere embedsverket og høyskoler- som om de har noe greie på hva hvordan folk skal leve.

 2. Enig med at NAV hadde hatt godt av «Monsen metoden», men NAV har også store problemer med å stille krav til arbeidsgivere. Dette er også noko NAV må jobbe meir med skal dei kunne fungere effektivt.

  1. helt enig! manglende tillerettelegging på arbeidsplassen er et utbredt problem, har jeg inntrykk av. de aller fleste trenger bare litt tilrettelegging for at de skal kunne fungere godt i jobb. isteden dytter arbeidsgiverne problemet over på NAV.

 3. Det er bare sosialklienter, subbedasser og folk (pakk!) som har satt seg selv i et dårlig stell som klager på NAV. De aner ikke hvor godt ansatte i NAV virkelig jobber for at de det gjelder skal få en overkommelig levelig hverdag!

  1. jeg tviler ikke på at mange i NAV jobber hardt for å hjelpe folk. for at personer skal kunne få hjelp av NAV forutsetter det sjølsagt at de vil la seg hjelpe. men har hørt flere historier fra folk som virkelig vil jobbe, men opplever at de ikke får den tilretteleggingen de ber om.

  2. Jeg er hva du kaller en subbedass eller pakk, sett fra dine øyne. Men egentlig så sliter jeg med post-traumatisk stress lidelse og er stort sett deprimert. Dette ser ikke du eller folk som ikke kjenner meg.
   Jeg «dasser» rundt og prøver å få dagene til å gå, jeg kan ikke sitte hjemme hele dagen heller.
   Men det gjør det veldig mye vanskeligere for meg å vinne selvtillit når jeg vet jeg blir sett på som pakk av de «normale» i samfunnet. Hvorfor har dere «normale» det så opptatt med å rakke ned på oss «subbedasser»? Først må dere gå i mine sko før dere i det hele tatt åpner kjeften.
   Jeg lever mitt liv og du ditt, liker du ikke det du ser så snu deg!

   1. bra du bidrar med dette perspektivet. jeg syns det er viktig å få fram at arbeidslinja ikke er det eneste saligjørende. at din verdi som menneske ikke er avhengig av om du jobber eller ikke. vi må ikke skape en kultur der mennesker blir sett ned på, fordi de ikke jobber. noen ganger er det helt ok å ikke jobbe!

   2. Hvorfor? Vel, fordi jeg betaler skatt for at du skal prøve å få dagene til å gå! Jeg tror ikke en døyt på at mennesker som kommer seg ut av huset ikke har noe å bidra til samfunnet med.
    8-16 hver dag er kanskje ikke mulig for alle, men alle kan bidra med noe om de vil, og får tilrettelegging.

    1. Sara; fantastisk bidragsånd. Ingen i Norge lenger som støtter sine landsmenn.

     Jeg vet ingenting om denne Raimond, men det må da være hyggelig for DEG å bidra med noe?

     Du er trolig lykkeligere enn de fleste NAV-brukere, ‘selv’ om du jobber. Hvis litt omtanke, a.

    2. Nei, du betaler ikke skatt så Raimond kan gå hjemme. Hold deg til fakta og hold opp med å komme med slike kommentarer som er helt feil. Din skatt er én del av fellesbidraget men trygdepengene kommer fra Statens ressursfond og har intet med den vanlige skattebetalers innsats å gjøre.

     Bare å komme med slike kommentarer viser hvor fordomsfull du er og hvor lite gjennomtenkt dine meninger er om andre menneskers lidelser.

   3. hva er det du prater om? jeg har sosial angst, klarer ikke møte nye folk engang.
    men jeg fant meg en jobb som jeg klarte å tilpasse meg til, det tok nesten 2 år før jeg endelig begynte å føle meg komfertabel.
    men jeg greide det, å faen for en god følelse.
    folk sulter ihjel i andre land fordi de ikke har en jobb å hær sitter folk å syter om post-traumatisk stress lidelse, du hadde nok vært i jobb hadde det ikke vært for at du lever så godt på trygda.

    nav er altfor snill

  3. hallo ka slags planet lever du på? har prøv å få meg jobb i snart 2 år,både jennom nav og med personleg oppmøte hos diverse bedrifter.Men når dei høyrer att eg er uføretrygded drar dei ned rullegardina,får ikkje sjangs å prøve meg en gang….

 4. Jeg har vært arbeidsledig i 2 år nå, og jeg har fått 5000 kr av nav tilsammen på de to årene. Nav stiller ikke krav? Kansje visst du er flink til å smiske med saksbehandleren din. Men i mitt tilfelle stilte dem alt for strenge krav. Det eneste jeg ikke gikk med på, og derfor får ikke penger, var at jeg ikke var villig til å ta en hvilken som helst jobb. Det var 2 type jobber jeg sa jeg ikke ville ta, å det var asfalt arbeid(for det har jeg gjort før å vil ikke gjøre det igjen) og jeg ville ikke ta en vaskejobb. Uten om det er jeg villig til å ta hvem som helst jobb å gi det en sjans. Men det var tydeligvis ikke nok for kjære dritt møkka nav.
  Legg ned hele dritten for min del. Jævla tragisk dritt organisasjon

  1. jeg mener ikke å si at NAV ikke stiller krav, men har inntrykk av at de stiller feil type krav. hvis de skal få alle klientene til å passe inn i en A4-modell, blir det helt feil. isteden for å spørre «Hva har du lyst å jobbe med?» så opplever mange, sånn som deg, at de prøver å prakke på deg en jobb du ikke ønsker. der trenger de som Lars Monsen, å se mer på styrkene enn svakhetene til folk, og ta folks ønsker på alvor!

  2. Det er du som er tragisk, Thomas.

   Hvorfor skal andre folk som har disse «drittjobbene» jobbe og betale skatt for å fø på deg bare fordi du ikke gidder å ta disse jobbene selv?

   Du fortjener ikke penger fra NAV med den instillingen du har.

   1. Å så tøff i trynet… lille Simen…

    Enkelte elsker asfaltarbeid, andre hater det. For noen er drømmejobben å kjøre lastebil, andre hater det.

    På sikt hjelper det ikke folk tilbake i arbeid å tvinge dem til å ta jobber de vet de ikke trives med. Ingen får, eller takker ja til fast stilling i noe de ikke vil jobbe med. Det hjelper heller ikke på CV’n at den inneholder en periode med sporadiske jobber.

  3. I ditt tilfelle hadde det kanskje vært like greit at det ikke fantes et NAV. Kanskje du da hadde tatt hvilken som helst jobb for å livnære deg. Nei, det er for lettvint å kalle NAV for en møkka institusjon. Hvorfor skal de tro på deg og stille krav, når du sjøl motarbeider deg sjøl så radikalt og er villig til å være i en situasjon med lav inntekt? Jo lengre du står utefor arbeidslivet og samfunnet, jo verre vil livet ditt bli. Kanskje på tide å våkne opp og ta et egetansvar for livet. Greit å ha noen å skylde på, når man har bestemt seg for å lukke ørene og øynene.

  4. Om du ikke tar hvilken som helst jobb når du er arbeidsledig, så er det helt greit, men bare så lenge det innebærer at du ikke får ett rødt øre i støtte fra resten av samfunnet. Hvem pokker tror du at du er? «Det var 2 type jobber jeg sa jeg ikke ville ta»? Skam deg! Er man arbeidsledig så tar man hvilken som helst jobb man kan få!

 5. Nå må de som klager på Nav ta seg sammen. det er det Ekspedisjondeltakerne gjør. De legger ikke skylden på Monsen. de sliter og jobber for et mål. Du som har vært arbeidsledig i 2 år HVA gjør DU for å FÅ deg en Jobb. de som vil jobbe for en jobb i dette landet.. hvis du vil det er bare det at veldig mange ikke vil jobbe…. og legger skylden på alt og alle…. Ta dere sammen ..

 6. nå må man huske på at de som deltar i monsens program gjør det frivillig og av eget ønske.

  det vill blitt feil om man skulle tvinge noen på krykker gjennom jotunheimen mens de gråter og vil hjem.

  det samme gjelder forøvrig NAV, om man ikke er klar for skippertak så blir det like feil å tvinge folk til dette og det vil skape like mange tapere som det «redder».

 7. ..og så må man også ta det alvorlig og vise respekt når folk ganske enkelt ikke klarer mer, eller orker mer!! Å være på trygd er ingen situasjon friske mennesker behøver å være misunnelige på!

 8. Det stemmer ikke at NAV har den holdning at det beste for en person og samfunnet er at vedkommende får trygd e.l Både personen selv og samfunnet er oftest best tjent på at vedkommende får hjelp til å klare seg selv.

  Hovedmålene til NAV er:
  -flere i arbeid og aktivitet, færre på stønad
  -et velfungerende arbeidsmarked
  -rett tjeneste og stønad til rett tid
  -god service tilpasset brukernes forutsetninger og behov
  -en helhetlig og effektiv arbeids- og velferdsforvaltning (nav.no)

  1. Det er klart at det er i NAVs interesse at klientene kommer ut i arbeid. dette formålet er det vel ingen som er uenig i. det jeg er skeptisk er metodene de bruker. statistikken tyder på at det er enormt mange NAV ikke greier å hjelpe. dette gjelder spesielt funksjonshemmede. under halvparten av funksjonshemmede er i arbeid, mot over 75% av resten av befolkningen. veldig mange funksjonhemmede sier de ønsker å jobbe eller jobbe mer, men får ikke nødvendig tilrettelegging. dette er et område hvor både NAV og arbeidsgiverne svikter. her trengs en holdsningsendring til! http://ffo.no/no/Sidemeny/Aktuelt/Arbeid/

 9. Du har et poeng der! Er under nav selv,og de skal på død og liv ha meg ut i jobb…Så langt har ikke det funka veldig bra! For det første har de redusert stønaden min,fordi jeg ikke orker å jobbe 70 %. Så får du bare en klapp på skuldra med noen ord om at,du må bare finne riktig behandling,medisiner og smertestillende! Åssen i alle dager mener dem at jeg skal ha midler til det,når de reduserer stønaden min flere tusen kr i mnd??

  Har ikke lenger råd til å gå til lege,hente ut respeter og langt ifra mulighet til å gå til fysioterapi som koster 1000 kr mnd…kansje mer å…Jeg får 3000 hver 14 dag…Og har 2 barn som skal ha det de trenger i tilegg! Ja jeg vil komme meg i jobb igjen,tjene egne penger,etablere meg,kjøpe hus,så barna mine har no etter meg,når jeg ikke lenger er på denne jord…Ville gjort hva som helst for å ha en rolle i samfunnet!

  Men sånn som nav legger det opp,går det desverre dårlig…:-(( å jeg føler sorg…og jeg føler meg ubrukelig…Ja,man føler seg rett og slett som en kvise på samfunnets rompe!! Men jeg får bare stå på,og prøve å finne midler selv…aner ikke hvordan men…Det ordner seg for snille jenter :-)) Nekter ihvertfall å gi meg!

  Monsen er KONGE! Skulle mer enn gjerne hatt han som saksbehandler…kansje det hadde blitt fart i sakene 🙂

  1. det du skriver om det er et typisk eksempel på hvordan NAV bruker såkalt nagativ motiveringsteknikker. «hvis du ikke gjør som vi sier, tar vi fra deg pengene.» nettopp her har de noe å lære av Monsen. det er mye enklere å motivere folk ved å oppmuntre de, isteden for å straffe de!

 10. Det er dessverre utopisk at NAV skal begynne å tenke enn si å jobbe konstruktivt som Monsen gjør. Kanskje noen burde ta NAV klienters opplevelser av «hjelpeapparatet» alvorlig å se på de strukurelle og mennesklige feilene som foregår der?
  Jeg tror at NAV sine ansatte kan oppføre seg slik de gjør fordi de vet at klientene i praksis ikke har rettigheter.
  Selv har jeg vært arbeidsledig i ca 3 år – falt utenfor samfunnet ja. Jeg er stadig p aktiv jobbsøker, kommer meg opp om morran, trener og forsøker leve mest mulig konstruktivt. Jeg skulle gjerne vært NAV foruten og har fått NAV angst etter å ha blitt svært dårlig behandlet (bla nektet utbetaling penger jeg er blitt tilstått ved vedtak). Alt jeg vil er å jobbe!!! Å høre at andre sier at jeg er en av de som snylter på systemet hjelper ikke. Jeg kommer ikke raskere i jobb av skambelegging. Jeg gjør mitt – og sikkert flere med meg i min situasjon. Alt vi mangler er en jobb – hvem vil ansette meg?!?

  1. motivering gjennom straff er psykologene ganske enige om at er lite effektivt. men det desverre de virkemidlene som er lettest å ta i bruk. maktforholdet mellom en klient og saksbehandler er utrolig skjevt. med det utgangspunktet er det mye lettere å bruke negativ motivasjon isteden for positiv. hadde maktbalansen vært jevn, hadde det vært vanskeligere å bruke negativ motivasjon. men den viktigste årsaken til at det er sånn, tror jeg er fordi det er mindre tidkrevende. å sende et «trusselbrev» om at vi fratar deg støtten hvis du ikke gjør som vi sier, tar mye kortere tid enn å hjelpe klienten å se situasjonen sin i positivt lys, gjennom veiledning, oppmuntring og tilrettelegging.

 11. Du nevner Monsen som mentor! Han burde da blitt bruk i Nav som mentor for Nav- ansatte! Ikke for bruker, brukeren vet hva h/h vil! Men problemet er at Nav motarbeider bruker for dens ønsker ang. arbeid. spesielt funksjonshemmet og de som har tidligere hvert i arbeid. Som ønsker seg tilbake i arbeid, men som ikke klarer fulle stillinger lenger! Dette vet du svært lite om, men teorien kan du nok! Men erfaring, nei! Jeg har! Jeg er en av de som har motarbeidet den måten som systemet er lagt opp til! Det er meget ødeleggende for bruker, det kan bli store kosekvenser for bruker! De lover og regler som er i dag er mer ødeleggende en de er til gang. Det er mye jeg kunne ha skrevet om dette temaet, men eg skal la være. Skal ta et par enkle eksempler! Du ringer Nav (du har konsulent) De sender mail til din konsulent og de sier innen 48 timer skal din konsulent ha ringt deg (Nav har 48 timers regel for kontakt) Dette eks. fungere ikke hos Nav. Bruker blir fortvilet for den personen for ikke kontakt med sin konsulent! Hva gjør du da? Du har en sak som går ut på en hvis dato! Du høre ingenting!Det er en uke igjen! Igjen kontakt med Nav. Forklarer denne personen på telefon at det er en uke igjen av avtalen! Denne personen forteller at denne brukeren skulle ha ha hatt brev 4 uker for avtalen gikk ut!!! Slike brudd er daglig i Nav systemet, der Nav glemmer sine egene regler for kontakt med bruker. Denne brukeren som prøver gjøre noe eller ikke gjøre noe står likevell med skjegge i postkassa den DAGEN avtalen går ut. For at Nav ikke gjør sin plikt! I de fleste tilfeller så er det Nav som er ødelggende for bruker, slik er det moderne byråkratiet blitt. Det er en av grunnene at tallet ufør øker! Brukeren skal bli sett, ikke Nav! En lege i dag har lite han skulle ha sagt i dag. For legen blir overkjørt og! PS eg jobber, men systemet kjenner eg bedre en deg!!!!

 12. En ting! De jobbene som var engang for mange av de som er havnet i Nav av forskjellige grunner. De er overtatt av andre (billig arbeidskraft) i vårt landstrakte land! En kan ikke lage arbeidsplasser. Det er det bare i det offentlige. I det private så er det stort sett profitten som teller eller utflagging.
  Så i virkeligheten så må en også se et helhetsbilde hvorfor mange havner i ufør! Enkelt sagt! Uten jobb, så går mange i boks, men hvem har skylda?
  Husk igjen, vi bor i et landstrakt land! Arbeid kan vi ikke ha på hvert et ness….

  1. Vi må se på et helhetsbilde, og arbeid kan vi ikke ha på hvert ness?
   Skjønner du ikke at grunnen til at Norge klarte seg såpass bra gjennom finanskrisa var at alle som mistet jobbene i privat sektor fikk seg arbeid i offentlig? I lengden kan selvsagt ikke alle jobbe i offentlig sektor, men vi trenger at folk er i arbeid. Og hvorfor er det ikke arbeid på hvert ness? Nei, for det er ingen som starter noe der! Og hvorfor det? Jo, fordi man ikke trenger det, for man har nok penger uansett…

   Ja, selvfølgelig skal vi hjelpe de som faktisk er syk, men faktum er at vi har 10 % unge arbeidsuføre i landet. Hvordan kan det ha seg at 10% av norges befolkning mellom 18 og 30 år ikke er i stand til å gjøre noe annet enn å subbe rundt? Hvorfor er vi så mye sykere enn «alle de andre»?

 13. Hvis det er så jævla viktig å gjøre som Monsen, hvorfor er det ingen som gjør det selv da? Hvem motiverer NAV til å gjøre en god jobb? Alle som bruker NAV sier at de hater NAV. På engelsk er det noe som heter «Don’t bite the hand that feeds».

 14. Så nav oppfordrer folk til å søke uføretrygd altså?? den va ny for meg. For NAV vil ha mest muleg folk UT I JOBB.

  Men det er ikkje alltid enkelt for den personen og jobbe 100% eller mindre. Er det NAV sin skyld det?? Men då er det vel den personen sin skyld då?? til tross for at den personen kanskje har sjukdommer som gjer livet vanskeleg?

  Å legge heile skylda på NAV er feil, det samme er og legge skylda på personen som har ein kronisk sjukdom.

  Da kalles: «that’s life», «shit happens»..

  No finnes det kanskje ein person eller 2 der ute som faktisk ikkje gidde og jobbe. Eg unnskylder ikkje dei i det heile. Dei kan hute seg ut i jobb, slik vi er pliktig til å gjera. å ligge på sofaen og dra seg er ingen unnskyldning (dette gjaldt altså dei som ikkje gidde og jobbe)

 15. Helt enig med deg ( tenk det ..) .. skulle likt å se program med monsen med alvorlige paranodide scizofrene ( brevik diagnose ) alvorlige selvskadere. borderline pasienter. og Narkomane med dobbeldiagnose problem. … gleder meg til det programmet ………

 16. Ja. lars monsen metoden. for noe vås. Du fikk ikke med deg at noen av deltagerne i forrige sesong lå nede syke i ett år. eller at flere forrige sesong ble skadd.
  jeg tror du bør få med deg at dette er en tv-serie og ikke virkeligheten.

 17. Monsen-metoden er absolutt å anbefale for NAV, men den fordrer jo også at NAV er tilstede 110% for hver enkelt av klientene. Det er nok det som vil bli det store spørsmålet.
  NAVs holdning må endres radikalt. De må ikke bare kreve at klientene skal stå på, men også stå på for klientene. De skal selvfølgelig stille krav til klientene, men også følge opp, rettlede, støtte og tilrettelegge. De skal gi klientene tro på at dette er gjennomførbart og samtidig trekke fram de positive endringene som skjer i klientens situasjon. NAVs stivbeinte byråkrati må fjernes totalt.
  La oss si det på en litt annen måte: NAV bør bli et reiseselskap som skreddersyr guidede ekspedisjoner til framtida for hver enkelt klient.

 18. Jeg trodde NAV var veldig «flinke» til å legge press jeg. Sette folk uten armer til å jobbe som snekkere f.eks. Har hørt flere skrekkhistorier, og også vært i hardt vær med NAV selv. Jeg har vel i grunn bare vondt å si om dem… Så jeg håper for all del ikke NAV begynner å leke Lars Monsen, da kommer de til å knekke flere mennesker enn de allerede gjør.

  Men Monsens metoder og program er garantert til stor inspirasjon for de handicappede selv! Og da gjelder det at ikke NAV står i veien.

  Nav må bare lære seg å bruke reglene sine slik at reglene virker slik de er MENT. Og ikke tolke reglene helt firkantet hver gang.

 19. Tviler vel på at Monsen kaster bort seriøs tid på en taperorganisasjon som NAV. De som satser på en karriere i NAV er enten idealister eller tapere. Er man så uheldig at man eller må søke et kundeforhold hos monopolisten NAV så er det stor risiko for en forverrelse av en allerede vanskelig situasjon. Er mam ikke allerede en taper så er det stor sjanse for å bli det om man ikke raskt kommer seg ut av systemet igjen. Om noen skulle være i tvil om NAV’s kvalitet er det bare å søke på nett så se hvor mange fornøyde kunder som dukker opp, og dette er ikke en gang toppen av isfjellet.
  NAV er jo storprodusent av tapere. Beklageligvis så har vi bortimot 100% uegnede og inkompetente politikere noe som medfører en (voldsomt unødvendig belastning på helse og sosialbudsjettet) fortsatt eksistens av NAV.

 20. Monsen metoden ville innebære ett system som virkelig brydde seg. Det hadde vært noe det.
  Det er alltid en hårfin grense mellom hva som er direkte kommunikasjonsformer og hva som er god gammeldags mobbing. Det innnebærer altså at man må kjenne folk godt for å vite hva de trenger og hva de deler. Hvis man uttaler seg kategorisk om ett menneske uten å kjenne det kan man ende opp med å ta feil.
  Når det gjelder utsagn av typen: «Disse late subbene som suger ut mine skattepenger» vil jeg umiddelbart beskrive som mobbing. Det bunner i en usikkerhet som er så stor at de føler at de bare kan bli større ved å få andre til å føle seg mindre.
  Undertegnede var ble utsatt for omsorgssvikt, utviklet sosial angst og depresjon som følge av dette. Begynte å ruse meg som 21-åring. Mistet etterhvert kontrollen, la meg inn til rusbehandling som 28-åring, fikk der diagnosen schizoid personlighetsforstyrrelse. Har i skrivende stund 29 rusfrie mnd. Så det går opp og ned i perioder. Hva som skyldes utgangspunktet eller ettervirkninger av rusmisbruket. Har helt klart ett ansvar for det som er rus-relatert selv.
  Så til mobberne: Har mange ganger tenkt at jeg heller hadde ville vært i rullestol for da hadd folk ihvertfall skjønt at det ikke skyldes latskap elr vrang vilje. Og hvis dere vi ha den fete festen min på felleskapets regning kan dere få livet mitt billig!
  Overfor NAV er det jeg som har vært syk som har måttet framskaffe dokumentasjon. Dette er et paradoks. Men de visste ikke hva de gjorde. Tenker med gru på hvordan det må være for de som sliter verre med psyken enn meg.
  Så både de som klager og de som blir klaget på har ett forbedringspotensiale og ett likeverdig ansvar.

  1. Jeg syns det er dumt at folk har brukt dette innlegget som en unnskyldning for å slenge dritt om Nav-klienter generelt. å skjære alle over en kam og si at «hvis du ikke jobber, så er du lat» og «hvis du mottar trygd, så utnytter du systemet» er en total avsporing.

   Monsen-metoden derimot tar utganspunkt i enkeltmennesket og kommer med veiledning ut fra hans/hennes unike situasjon og egenskaper. den sier ikke «alle skal jobbe på like premisser!» men «alle skal få muligheten til å jobbe ut fra egne forutsetninger!»

 21. Det er ingen tvil om at indre motivasjon tufta på belønning er mer hensiktsmessig enn ytre motivasjon tufta på straff. Grei skuring.
  Bare så det er sagt: «Monsen-metoden» er ikke funnet opp av Monsen – denne måten å møte mennesker på har gjort seg gjeldene i lang tid. Også i regi av NAV.
  Tilleggsaspekt: min erfaring er at fastlegene ofte er mer til hinder enn til hjelp for de som man bør loses tilbake til arbeidslivet.

 22. Nav stille krav…? Du mener stille krav til seg selv? Det sitter titusener av folk med funksjonsnedsettelser som ønsker seg både jobb og utdannelse. Mange av disse får kun krav om å holde ut alle kjeppene som blir stukket i hjulene deres.

 23. Høyt utdannede folk med skader pga ulykker får tilbud av nav om å sitte og trille blyanter på vernet bedrift til 7 kroner timen i oppmuntringslønn…..vil man ikke det er det er det vrangtrøya ut. Vel. Ikke alltid så ille,men de som skal stille krav bør begynne med seg selv.
  .Dessverre er nav en byråkratisk boks som kan ødelegge for den gode vilje hos alle parter.
  Ikke svart/ hvitt,men både svart og hvitt.Og grått. Av og til noen farger vil jeg tro.

 24. På en skala fra 1 til 7 000 000 000. Hvor mange skal inkluderes?

  Nansen-metoden var inkluderende. Egne pass fikk man utstedt som bevis for inklusjonen.Nansenpass.

  Kanskje han mente at alle var ferdiginkludert fra fødselen av,men at maktens tinder ikke hadde oppdaget dette/glemt det i et øyeblikks vanvare….
  Monsen-passet (Ingen grenser-diplom) ; et slikt bevis på at alle er inkludert fra fødselen av.Han har sikkertoppdaget det ute i skogen hvor han fått tid til å tenke uforstyrret……Nansens ånd sveiper over vidda og hvisker ham høyverdige ting i øret..?

 25. TENKT SCENARIO:
  MONSEN VEILDER ET NAVKONTOR GJENNOM EI HEKTISK UKE

  Hei,folkens. Jeg heter Monsen som dere kanskje veit og skal værra her og mottivere dere denna uka.

  Først og fremst ;
  Byrråkrati er utfordringa dere skal jobbe med.Vi veit alle at litt orden i flueeska må en jo ha så der er vi nå.
  Probblemet er at byrråkratiet vokser over hue på folk akkurat som ild i tørt gress og da gjelder`e å holde kruttet tørt og lua på.
  Jeg sier «dere skal jobbe med» for jeg skal ikke gå og hjælpe dere å hente pappirer og stiftemaskiner. Den biten får dere gjørra sjøl.Men jeg skal lose dere morralsk gjennom uka så dere kommer helskinna i mål.

  Så dere får bare gjørra det beste utare.Og for å fokkusere på det skal jeg værra her for dere og hjælpe dere å banke livskiten ut a detta regelverket,så da går vi bare igang,folkens.Dække no å vente på.
  (Forsiktig applaus)

  (Monsen vandrer rundt fra kontor til kontor etter en orientering fra avdelingsleder):

  Heisan,åssen går`e med de pappira jeg hørte at ble rota bort a` Olav?
  Kom igjen Olav,du klarer å finne igjen det papppiret.
  Det at du trur at du ikke finner det er bare en tanke.Begrensningene sitter bare i hue`ritt. Det er bare innstillinga som bremerser`ei. Kom igjen nå.Du får ta`rei ei kort pause hvis du kjenner at du er sliten og fortsette etterpå.Ikke gi rei føru greier`e. Det gåår så bra,Olav.

  Og dua Trine,det er klart at du greier å jenke`re til sånn at a Marikari Hansen kan fortsette i den jobben hu er i nå.Det er der hu trives.Hu blir jo frisk mye fortere der enn på den værna bedriften du sku tvinge a over på.Det er bare tull.
  Reeeglene ?
  De regla er bare regler.Grenser som sitter og stenger for vilja di. Detta greieru! Kom igjen! Du er mye sterkere enn du trur. Strekk ræ litt lenger enn det du har bestemt deg for,du har mye mer å gå på enn du aner.Det har jeg sett pårei hele uka.Du har krefter som en grizzlybjørn, du…..hakke sett sånne krefter i hele mitt liv jæ,og jeg har sett endel…..stå på!

  Hallå Hazard.
  Står tell.?Åssen gå`re her`a? Var klienten sinna, ja,hehe? Ja men deeet mårru tåle.Dække farlig,det går over på et blunk.Tenk på`re som et tordenbrak..varer bare et sekkund, så kommer som regel sola fram etter ei stønn.

  Det du må gjørra er å setta ræ litt inn bak øra på han det gjelder så skjønner`u fort hvor frusstrerandes det er å vente i lange tier på et dokkument du sku hatt for flere måner sia.
  Byrråkrati er no årntlig dritt.Kanke værra laga for mennesker de greiene der,jeg bare rister på hue.
  Mens dere får bare gjørradet beste uta det.
  Det hadderu gjort sjæl i hans sitttuasjon. Fyren hakke penger til husleia,mista jobben,går med krykker og det tærer no jævlig på hummøret.
  Jeg veit med mæ sjøl at det kan værra pyton med uavklarte sittuasjoner hvorru ikke aner utgangen.Jævlig stress.

  Persssonlig pleier jeg dra te skøkks for å kule pæra om det røyner på,så det kan jeg anbefale`rei å gjørra.
  Ta me fammmilien ut på tur i skævven til hælja så fårru kjenne rooon og lada battteriene.Det trenger`u nå Hazard. Da takleru de frusstrerte klientene mye bedre på mandann.
  Dække åssen du hare men åssen du tare vettø.
  Jeg kanke brøle tilbake hvis jeg møter en bjørn på vidda når jeg frivillig har bevega meg inn på territoriet hasses og da må jæ vise resspekt. Det sier sæ sjøøøl det. Blir jeg skada ere jeg som har gjort noe gærent.Det sier seg sjøl det

  Gå hundre prossent inn for oppgaven,så blir resssultatet så jævlig mye bedre enn dere kunne drømme om.

  Både hjerte og hue må værra med,ellers går`e ikke. Mennesker måån vise
  resspekt for akkurat som bjørnen uti skævven. Det sier seg sjøl det.

  (Uka er over-det er blitt fredag):

  Detta gååår så bra,folkens.Jeg er kjempefornøyd med innsatsen denna uka.
  Husk detta;
  Dække regla som skal styre dere,det er dere som skal styre reglene.
  Husk detta`a så sees vi på fredagspilsen.

  GODT JOBBA , FOLKENS,DERE ER EN KJEMPEGJENG!!!
  (Hakke sett maken:-)

 26. Jeg vil si at dem som vil jobbe, får jobb. Det er snakk om å gjøre en innsats selv! Det er tross alt nok av jobber i Norge. NAV er noe dritt, så få det heller til på egen hånd! Kan du bare jobbe 50 % så er det plenty av deltidsjobber der ute! Har du dårlig fysisk funksjon, så er det et drøss av stillesittende jobber, alt fra telefonsalg, forsikring til sekretærer. Hva med å dra på et intervju til den stillingsprosenten du vil ha og forklar arbeidsgiver at du trenger noe tilrettelegging med f.eks. ergonomisk utvikling av stol eller lov å ta pauser når det blir for tungt, men at du er svært motivert utenom. Arbeidsgiverere er da menneskelige de også, og vil de ha DEG så er de villig til å gjøre noe for å få deg.

  Gjør en innsats selv!!! Jeg tar mye heller jobb som søppeltømmer fremfor å sitte hjemme arbeidsledig. Så kan jeg jo alltids søke videre på nye jobber i mellomtiden. Ikke vær så kresne folkens!!!!

 27. Jeg har selv hatt alvorlige depresjoner, spiseforstyrrelser og andre problemer etter år med overgrep. Men jeg har aldri fått hjelp av Nav, prøvde en gang, da søkte jeg om støtte til å ta sykepleier utdanningen etter å ha kjempet meg gjennom videregående. Fikk kontant nei, begrunnelsen var at jeg hadde psykiske problemer, noe som ikke var forenlig med å være utdannet i et helseyrke. Jeg gråt mine bitre tårer, hentet meg inn igjen, kom meg inn på sykepleien, fikk meg jobb i tillegg og fullførte tre år, Ja det var tøft! og depresjonene var med meg hele tiden, men takket være en dyktig psykiater som støttet meg hele veien, så klarte jeg det, uten Nav…. I dag har jeg to barn, fulltidsarbeid og et hjem som jeg trives i. Jeg trener og har det bra med meg selv. Så det går an å klare seg uten Nav, selv om man sliter psykisk! Ikke gi opp! Det gjorde ikke jeg

 28. hei tusen takk for at du slettet alle meldingene mine.
  jeg vet ikke hvordan jeg skulle få sagt unnskyld til alle sammen.
  her går jeg å tenker ufo og våpen som kun brukes i krig.
  ingen samler seg sammen i gjeng. Hallo!

  det var alvorlig, alvorlig tinnitus!

  jeg har ikke hørt om sykdommen også
  googler jeg soniske våpen med muligheter for å lage tinnitus.

  og noen skriver at pst ønsket for å granske hva folk tenker. det er jo bare tull. takk for alle som er tålmodige med så rare mennesker som meg.

  Unnkyld!

 29. Jeg synes Lars Monsen er litt av en kar. En mann med stort hjerte og hodet skrudd fast på riktig sted. Skulle ønske ansatte på NAV kunne vært som ham; intelligente, fremsynte og med stor empati for andre.

  Hver enkel NAV klient er forskjellig. Den ene kan ikke måle seg med den andre. Hver situasjon er forskjellig. Man kan ikke kategorisk si at «den og den har det samme som de så de kan gjøre slik og slik». En med CP kan være sprekere enn damen i Monsens program, men en annen igjen kan ha tillegslidelser som følge av sykdommen og sliter kanskje også med ME.

  Man kan bite tennene sammen og klare å overvinne smerter i kroppen, noe annet er det å prøve å «ta seg sammen» og overvinne narkolepsi, ME/andre typer utmattelsessyndrom, kronisk bindevevsbetennelse i musklene, psykoser av alle slag og demens/Alzheimer. Nevnte sykdommer er umulig å tvinge seg igjennom prøvelser med.

  Hva har ovennevnte sykdommer felles? Jo, de synes ikke på folk. Fordomsfulle og lite empatiske mennesker må slutte å tenke: «Ser jeg ikke at du er syk, betyr det sikkert at du er lat».

  Har du et slikt tankesett er det forferdelig synd på deg. Du mangler empati, innsikt og kunnskap om andre mennesker og vil gå gjennom livet svært fattig.

Legg igjen en kommentar