Når folk som brenner for det samme finner sammen

Vårt første prosjekt kom litt ut av det blå, og begynte med at jeg en dag sent i august 2013, var litt for tidlig ute til capoeiratrening. På den tiden trente jeg på Ny Krohnborg skole, der de nettopp hadde bygget et nytt senter for kultur, idrett og oppvekst, som en del av et områdeløft i bydelen.

Mens jeg satt og ventet utenfor treningslokalet kom jeg i snakk med Vincent Mrimba, som jobbet som prosjektkoordinator på stedet, for det kommunale kulturkontoret i bydelen. Han skulle fylle huset med aktiviteter og lurte på om ikke han kunne leie meg inn som Zumba-instruktør. Jeg forklarte at det nok ville blitt katastrofalt, men at jeg gjerne kunne starte et annet kurs. Jeg fortalte om hva vi holdt på å starte med Folkelig og Vincent ba oss komme med forslag til aktiviteter vi kunne holde for ungdommene i området.

Dette var stort. Vi hadde forsøkt mange vinklinger for å få til et prosjekt sammen med kommunen, men uten nettverk og erfaring hadde vi slitt med å komme inn i varmen. Nå åpnet deg seg plutselig åpnet seg en dør der vi både fikk kartlegge behovet for tilbud blant de unge i området, og teste ut en løsning.

Folkehelse som løsning for bydelen

Bydelen trengte virkelig et områdeløft, og hadde lenge vært belastet med rusproblematikk, kriminalitet, høy konsentrasjon av sosiale boliger og mye trafikk. Vi hadde hatt et prosjekt på samme sted om disse utfordringene tidligere, da vi studerte Folkehelsearbeid på HiB, og vi kjente godt til området. Senter for kultur, idrett og oppvekst var et nytt bygg og det var viktig at det ble fylt med positive tilbud, spesielt for ungdommene i området.

Vi hadde noen lange møter med Vincent, der vi prøvde å finne ut mer om ungdommenes behovet for aktivitet. Han fortalte at det var mange unge som virret rundt i bygget eller ute i gatene etter skoletid, uten noe spesielt å gjøre. Det kom det ikke alltid så mye godt ut av. Han ville gjerne gi de en plass å være, som samtidig ga de noe konkret og positivt å holde på med. Sammen kom vi frem til at en lavterskel, og sosial møteplass, med en konkret aktivitet ledet av trygge voksne, med et hint av drop-in stemning og god mat ville trekke ungdommen til oss og gi de en verdifull arena å delta på. Aktiviteten måtte være fleksibel, koste lite å delta på og foregå rett etter skoletid.

Med dette utgangspunktet gikk vi igang med en real brainstorming og dykket dypere ned i maten som tema.

Hanket inn folk fra gata

Det var flere gode tilbud som ble startet opp på Ny Krohnborg, men ingen hadde fokus på å tilby næringsrik mat. Vi syntes ungdom og mat var et tema som fortjente mer oppmerksomhet, spesielt med tanke på at mer enn 1 av 6 barn i Norge idag er overvektige, og barn fra familier med lav sosial status har dårligere kosthold enn andre barn. Samtidig prøver over halvparten av norske tenåringsjenter å slanke seg og det er store ulikheter i hva barn får lære om mat både hjemme og på skolen. Det handler ikke bare om sosioøkonomisk status. En travel hverdag, kroppspress og reklame skaper utfordringer for at barn og unge får utvikle den matgleden og matkompetansen som de trenger for et sunt forhold til mat, et næringsrikt og bærekraftig kosthold.
Saken var biff, vi ville gjøre noe med dette.

Smaksverkstedet på Ny Krohnborg skole. Foto: Elisabeth Sperre Alnes
Smaksverkstedet på Ny Krohnborg skole. Foto: Elisabeth Sperre Alnes

Vi startet første kurs uten påmelding. Istedet hanket vi inn en gjeng med unge ute på skoleplassen, med lovnad om god, gratis mat og wrap-battle. En wrap-battle er forøvrig en battle om å lage den beste wrapen, og den beste rap’en som passet til. Jepp, vi var skikkelig hippe, og vi traff spikerhodet på første forsøk. De gikk grundig til verks på oppgaven. De fikk velge og vrake av ingredienser og vi fikk fortelle om avokado.
Neste uke ble det dip-verksted, og derfra hadde vi samlet en fin gjeng som ble våre første deltakere på Smaksverkstedet.

Tryggere på mat

Dette utviklet seg videre til å bli en sosial arena i nærmiljøet der de kunne få rom til å utforske mat og smak og oppleve mestring og matglede i fellesskap. Vi ville lære barna å lage god, billig og næringsrik mat uten oppskrift, gi de gode erfaringer og viktige verktøy for å kunne ta gode matvalg i fremtiden.

I etterkant sier barna på Smaksverkstedet at de har blitt tryggere på å lage mat på egenhånd, de liker og tør å smake på flere råvarer, og de har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. I tillegg opplever barna Smaksverkstedet som en arena der de trives og kan være sosiale med venner.

Bilde2

Smaksverkstedet har også blitt en fin arena for kulturutveksling og intergrering. Det er ofte barn fra mange ulike kulturer som deltar, og alle har ulike tradisjoner som de tar med seg inn på Smaksverkstedet. Med mat som utgangspunkt har vi stort sett mye å snakke om.

Smaksverkstedet, er nå et godt utviklet og testet etterskoletidsprogram som skaper matglede og matkompetanse for barn og unge i mange bydeler i og utenfor Bergen.
Så langt har vi holdt over 200 Smaksverksted for mer enn 400 barn, og har mange spennende planer for hvordan vi skal nå ut til enda flere fremover.

Nettverk er alfa omega

Det er ikke lett å si om det var tilfeldig eller ikke, men uten Vincent vet jeg ikke hvor vi hadde vært idag. Han ga oss akkurat den muligheten vi trengte for å komme oss videre. Han hadde tiltro til oss, og ga oss en sjanse til å teste ut idéen vår.

Etterhvert som vi har blitt bedre kjent med Vincent ser vi at han er en person som betyr mye for mange. Han er utrolig viktig for bydelen. Han er en stor helt for barna, en ildsjel som virkelig brenner for å skape et godt nærmiljø og en god oppvekst for de unge i området. Vincent jobber ofte så mye at han glemmer å spise, så barna på Smaksverkstedet løper gladelig bort med rester til han fra Smaksverkstedet.

Det kan skje mye bra når folk som brenner for det samme finner sammen.

Under kan du se filmen om områdeløft-prosjektet og Smaksverkstedet på Ny Krohnborg laget av video Ronald E. Hole for Bergens Tidende.

Av Kathrine Marthinsen

Kathrine Marthinsen driver selskapet Folkelig som levererfolkehelseprosjekter i lokalsamfunn. Hun har en bachlorgrad i folkehelsearbeid fra Høgskolen i Bergen og brenner for at alle skal ha mulighet til god helse. Les mer om Kathrine og Folkelig her.

Legg igjen en kommentar