ORKIS Hagen – et aktivitetstilbud for ungdom

Hvilken betydning kan det ha for barn og unge å være i kontakt med naturen? Hvordan kan naturen fungere som en arena for læring, terapi eller relasjonsbygging? Kan barn og unge oppnå mestringsfølelse, lære mer om sammarbeid, få bedre selvfølelse og selvtillit gjennom oppgaver som hagearbeid, dyrestell, gårdsarbeid og liknende? Dette ønsket jeg å finne mer ut av og ringte derfor ORKIS.

ORKIS er et ressurssenter for ungdom og en av aktivitetene de har der heter ORKIS Hagen. Dette er et flott tilbud for ungdom som vil bruke kroppen sin fysisk og være i kontakt med naturen, vise omsorg for planter og hjelpe dem å vokse frem. Jeg tok kontakt med ORKIS for å høre mer om ORKIS Hagen, og var heldig og fikk snakke med Annikken Jøssund. Hun er en veldig hyggelig dame med stor interesse for ungdom og hage.

bilde 2

Hva er ORKIS?

ORKIS er et ressurssenter for ungdom under Røde Kors. Det kommer ungdom fra hele Oslo til ORKIS og vi tilbyr forkjellige aktiviteter og kurs som leksehjelp og dagsturer. Vi er også åpne på sommeren når de fleste har stengt så ungdommen har et sted å være. Veldig mange ungdom bruker ORKIS aktivt og ungdommen har veldig stort eierskap over ORKIS. Mange er her hver dag som et alternativ til å henge ute og vi har et godt miljø med trygge rammer.

Hva er ORKIS Hagen?

ORKIS Hagen er et lavterskels aktivitetstilbud for ungdom. Ungdommene har ansvaret for vedlikeholdet av hagen, det er de som må vanne og sørge for at de holder seg fine. Det skal også senere bli holdt et matlagningskurs hvor ungdommene blandt annet skal bruke det de har grodd i hagen til å lage mat.
bilde 3

Hvorfor begynte dere med ORKIS Hagen?

ORKIS ønsket å lage et tilbud for ungdommene gjennom sommeren. Det var egentlig et eksperiment. Tilbudet er ment å bli oppretthold av ungdommene, det er en selvgående aktivitet siden det er de selv som skal stelle og opprettholde hagen. Og det er noe ungdommene kan bry seg om og gi omsorg til under sommeren. ORKIS Hagen ble også opprettet fordi Røde Kors blir 150 år i år og det var et mål å gjøre det finere i bakgården med blandt annet solcellelys og hage.

Hvorfor er ORKIS Hagen viktig?

ORKIS Hagen er viktig fordi det kommer opp forskjellige historier fra ungdommene. Det er mange ungdommer med minoritetsbakgrunn som kan fortelle om at de selv har dyrket mat i hjemlandet, at de husker at bestemor hadde poteter, eller ungdommer som har bodd på gård og flyttet til byen. Det blir også mange samtaler om mat. Hva slags mat de liker eller hva slags mat de har i hjemlandet. ORKIS Hagen er også viktig fordi unge i dag bombaderes av det teknologiske og moderne, facebook og dataspill, men de opplever at det er fint å bruke kroppen sin til fysisk aktivitet gjennom å arbeide med hagen. Det er også viktig fordi de får vite mer om hva mat er og hvor det faktisk kommer fra. Det er også verdi i det at de må vise omsorg for plantene, de har noe de har ansvar for og må bry seg om. Det er jo en enkel handling å vanne en plante, men det ligger mye omsorg i det.

bilde 1

Hva slags respons har dere fått fra ungdommene?

Det er litt morsomt, for vi tenkte at det var jentene som ville være mest interesserte i hagen, men det har bare vært gutter som har vært med. De liker å bruke kroppen og er veldig ivrige når de holder på. Det har vært god respons, men ikke alltid like godt oppmøte. En gang var vi litt lure og kjøpte inn is, og så sa vi at om de ville ha is måtte de ut i hagen og bruke pinnene som blomsterpinner etterpå. Da ble det med én gang mer populært! Det er også fint at det alltid er god stemning under aktiviteten, det er ikke bare tull og gøy, det er også fine samtaler hvor ungdommene åpner seg og forteller mer om seg selv.

Jeg synes det er utrolig flott at ORKIS har startet en aktivitet som oppfordrer ungdommen til å bruke kroppen aktivt og være i kontakt med naturen. Det er også inspirerende å høre om hvordan det har påvirket ungdommene, at det bringer frem gode minner og fine samtaler.

Men ORKIS er også så mye mer enn bare ORKIS Hagen, de har mange supre aktiviteter for deg mellom 15 og 22 år. Om du ønsker hjelp med leksene, være med på forskjellige aktiviteter eller bare vil ha et fint sted å møte ungdom på din egen alder kan du gå inn på deres facebookside her og finne ut mer:
https://www.facebook.com/Orkisrodekors

Legg igjen en kommentar