Raspberry Pi: Samfunnsinnovasjon gjennom teknologi

Foto: Tom Erik Støwer

Raspberry Pi er en liten datamaskin på størrelse med et kredittkort. Den får strøm gjennom en micro-USB port, og den har HDMI-utgang, lyd og USB. Lagringsplass får den ved at du setter inn et SD-kort. Den er ikke veldig kraftig, omtrent som en gjennomsnittlig tablett. Nok tekniske detaljer.

Det du burde vite er at denne koster 30 pund. Wow!

Den opprinnelig grunnen til at Raspberry Pi ble designet var at Eben Upton og kollegaene hans ved University of Cambridge’s Computer Laboratory syntes at nye studenter ved informatikk etter 2000 hadde mye mindre kunnskap om datamaskiner og programmering enn studenter som ble tatt inn for eksempel på 80- og 90-tallet. De antok at grunnen til dette var at interessen for informatikk i nyere tid mest er motivert av spillkonsoller, i motsetning til i gamle dager, da nerdene satt på gutterommet og hacket både Commodorer og Atarier til å kunne gjøre det meste.

I tillegg er dagens kommersielle tilbud innenfor personlige datamaskiner lite tilrettelagte for eksperimentering og læring innenfor programmering. Det gjør at barn og ungdommer blir lite stimulert til å leke med den underliggende teknologien.

Derfor ville de lage en billig og liten datamaskin med ferdig installert programmeringsmiljø som er lett å komme i gang med, og som stort sett alle har råd til. På denne måten håpet de å kunne bidra til å øke grunnkompetansen til informatikkstudenter i kommende generasjoner.

Det interessante med dette er selvfølgelig at masseproduksjon av slik billig hardware har langt større ringvirkninger enn opprinnelig planlagt.

Å kunne kjøpe en fullverdig datamaskin som kan brukes til det meste, hvis man ser bort fra den mest krevende programvaren, til noen få hundrelapper, er virkelig å gjøre den tilgjengelig for massende.

Man må riktignok ha skjerm, tastatur og mus i tillegg, samt SD-kort for lagring og micro-USB til strøm. I tillegg bør man kjøpe en plastikk-sak som maskinen kan bo inni (Pi shippes i utgangspunktet bare som en chip, uten noe beskyttelse rundt). Det er også foreløpig litt avansert å installere operativsystem og programvare på den.

Det vil utvilsomt dukke opp leverandører som ordner alt dette for en billig penge, slik at du kan få en fiks ferdig PC klar til bruk for noen få hundrelapper.

Det er virkelig å gjøre teknologien tilgjengelig for et langt bredere marked enn hva som har vært mulig så langt.

Studenter ved et universitet i India eksperimentert med å sette opp Raspberry Pi med Kindles e-blekk, som er mye mindre strømkrevende enn vanlige skjermer. Klarer man å lage en fullverdig datamaskin med Raspberry Pi, e-blekk skjerm og strømforsyning gjennom for eksempel et solpanel, så er mye gjort!

Raspberry Pi blir produsert i en koselig liten fabrikk i Wales, som også bidrar til lokal sysselsetting, noe jeg føler er et forfriskende pust i en verden der veldig mye av elektronikken vi kjøper blir produsert i digre fabrikker i kummerlige kår i Kina.

1 kommentar

Legg igjen en kommentar