Reblogg: Sosent i Cape Town – Første dag på jobb

I sommer kommer vi til å reposte bloggen til studentene på Sosialt entreprenørskap ved UIO som for tiden oppholder seg i Cape Town. Her snakker de om sine erfaringer ved bedriftene de har blitt plassert ut i, og livet i Cape Town forøvrig. Følg programmet til Sosialt entreprenørskap på Facebook. Første innlegg er skrevet av Edda Burheim.

Sosialt entreprenørskap i cape town
Første dag på jobb.

Tirsdag denne uken hadde vi første dag hos bedriftene våre. Etter et par dager med å komme seg til rette i byen, samt en introdag på universitetet, skulle vi endelig møte de vi skal jobbe med disse tre månedene. Vi er plassert i ulike sosiale bedrifter her i Cape Town. Noen av oss jobber flere sammen, og noen er alene. Jeg skal jobbe for en bedrift som heter CodeX sammen med Eivind.

Afrika har stor økonomisk vekst, men også stor mangel på folk som kan programmere. codexSamtidig er nesten 60 % av den yngre befolkningen i Sør-Afrika uten jobb. Dette ønsker CodeX å gjøre noe med, ved å utdanne underprivilegerte Sørafrikanere til å bli programmerere i forretningslivet. De har et intensivt program, hvor studentene må være hos CodeX fra 9 til 17 hver dag. Her blir de undervist i koding ved hjelp av en læringsmetode som ligner på hvordan man jobber i virkelige bedrifter.

Første møte med sjefen

Vi hadde fått beskjed om å møte sjefen kl. 10.00 på et lokale som heter Workshop 17. Etter litt googling fant vi ut at lokalet befant seg på Waterfront. Dette er et litt finere havneområde på andre siden av byen i forhold til der vi selv bor. Vel fremme på Waterfront brukte vi litt tid på å lokalisere selve kontoret til CodeX. Plutselig så vi en liten dame komme gående i rask fart mot oss. Det var sjefen vår Elizabeth. En glad og engasjert amerikansk dame, som før hun startet CodeX var produsent for Bloomberg-tv i Afrika.

Elizabeth førte oss inn i et stort rom. Der var det fire bordgrupper hvor det satt studenter og jobbet. Vi introduserte oss selv raskt, før vi gikk rett i et møte med Elizabeth og økonomisjefen Atka. I møtet presenterte de oppgaven de ville vi skulle jobbe med. CodeX ønsker å bli en lønnsom bedrift, og de ønsker vår hjelp til å lage ulike forretningsmodeller som kan hjelpe de med dette. Det var mye prat, og flere ideer kom på bordet. Jeg og Eivind satt for det meste bare å lyttet og noterte. Etter møtet spurte Elizabeth om vi ville være med på en forelesning hun skulle ha den samme kvelden. Hun underviser masterstudenter fra University of Southern California i et sommerkurs i kommunikasjon. Den ettermiddagen skulle grunnleggeren av Brothers for All, en organisasjon CodeX jobber tett med, ha gjesteforelesning for studentene til Elizabeth. Hun mente det kunne være fint for oss å få mer innsikt i arbeidet deres, slik at vi kunne få en dypere forståelse for hvor studentene til CodeX kommer fra.

Så satte vi oss ned for å strukturere arbeidet vårt fremover. Jeg syns oppgaven vi hadde fått var veldig interessant, men var også litt overveldet over ansvaret de ga oss. Det er utrolig kult at de har slik tiltro til oss.

Brothers for All

Klokken gikk og det var snart klart for gjesteforelesningen. Vi visste ikke helt hva vi hadde i vente. Det viste seg at klassen til Elizabeth bestod av 9 stk. De var alle veldig engasjerte og glad i å prate. Stemningen var dermed god fra starten av. Grunnleggeren av Brothers for All ville at vi skulle starte forelesningen med en lek. Taperen av leken måtte opp og danse fremfor alle sammen, samtidig som alle andre sang. Eivind tapte første runde, og måtte opp å danse. Andre runde tapte jeg. Jeg tror jeg kjenner meg selv ganske godt, og vil ikke definere meg som noen danseelsker, danseløve, rytmemaskin eller lignende. Det var derfor noe traumatisk å danse alene foran alle sammen, men vi kom oss begge gjennom det.

Etter dette fikk vi høre historien til grunnleggeren av Brothers for All. Han var med i en gjeng, før han endte i fengsel som nittenåring. En ting førte til en annen, og da han var ute igjen startet han et samfunnsenter i en av townshipene. Der jobber han med å lære opp barn og unge i programmering. Han mener man kan lære mye om livet gjennom å lære seg å programmere. Flere av studentene på CodeX startet å lære seg programmering på senteret til Brothers fore All.

Dagen hadde vært både morsom, interessant, og tankevekkende. Derfor var det naturlig at vi begge var ganske fåmælte da vi delte en Uber med amerikanerne på vei hjem.

Posted on

Om bloggerne: Vi er 21 studenter for tiden stasjonert i Cape Town, Sør-afrika, som en del av et internship- og utvekslingsprogram gjennom senter for Sosialt Entreprenørskap ved UiO. Vi er alle plassert i forskjellige sosiale bedrifter, hvor vi fungerer som entreprenørskapskonsulenter. En dag i uken tar vi del i undervisning ved Gradute School of Business, University of Cape Town. I ukene som kommer vil vi skrive om vårt opphold i Cape Town og om sosialt entreprenørskap i Sør-afrika.

Av Anette Sannes Knutsen

Anette er ansvarlig redaktør for Samfunnsinnovatørene.

Legg igjen en kommentar