Reblogg: Ywaste – miljø og sysselsetting

[et_pb_section fb_built=»1″ admin_label=»section» _builder_version=»3.0.47″][et_pb_row admin_label=»row» _builder_version=»3.0.48″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat»][et_pb_column type=»4_4″ _builder_version=»3.0.47″ parallax=»off» parallax_method=»on»][et_pb_text admin_label=»Text» _builder_version=»3.0.74″ background_size=»initial» background_position=»top_left» background_repeat=»repeat»]Statistikk fra Sør-Afrika forteller mye om hva slags situasjon landet befinner seg i, og hvilke problemer man som sosial entreprenør kan velge å ta tak i. I tillegg til en ungdomsledighet på over 60 %, ser man for eksempel at omtrent 90 % av alt avfall generert i Sør-Afrika fortsatt havner på søppeldynger og at rundt 90 % av all elektrisitet i landet stammer fra kullkraftverk som er en av de største synderene innen klimagassutslipp.

Ywaste er et avfallshåndteringsselskap og en sosial bedrift som forsøker å gjøre noe med samtlige av disse problemene. Det er også her Karoline Aadland og jeg, i de snart 2 månedene vi har vært her, har fått muligheten til å lære mer om sosiale entreprenørers potensielle rolle i å løse samfunssutfordringer knyttet til miljø. Kort fortalt er Ywaste en sosial bedrift som samler inn og prosesserer matavfall mot betaling fra kommersielle aktører som hoteller, matbutikker og restauranter. Deretter bruker de avfallet til å produsere næringsrik kompost gjennom en arbeidsintensiv prosess som skiller seg sterkt fra de helautomatiserte løsningene vi kjenner hjemmefra. Som følge av en jevn vekst siden oppstarten i 2010 har Ywaste i dag 26 ansatte, hvorav de fleste er unge ufaglærte mennesker bosatt i nærmiljøet i Epping, townshipen hvor Ywaste er basert.

ywaste.reblogg.jpg

I tillegg til jobben Ywaste gjør for å skape stabile arbeidsplasser i en av forstedene til Cape Town, har bedriften alle forutsetninger for å kunne skape en positiv miljøeffekt i Sør-Afrika dersom de klarer å oppnå videre vekst. Den største miljøeffekten av arbeidet Ywaste gjør er å hindre matavfall fra å ende opp på søppeldynger, hvor forråtnelsesprosessen genererer metangass. Metangass er en betydelig mer skadelig klimagass enn CO2, og kompostering er derfor en mye bedre løsning for miljøet da det defineres som en karbonnøytral prosess.

KarolineogSofieYwasteYwaste opplever en større etterspørsel etter innsamling og kompostering av matavfall enn de i dag klarer å betjene, og jobber derfor nå mot en skalering av bedriften til resten av provinsen og videre til resten av landet i håp om å oppnå større effekt. Det er her vår rolle i bedriften kommer inn. Vi bruker nemlig disse månedene i Cape Town på å finne det beste oppsettet på et prosesseringsanlegg som kan ta imot 100 tonn med matavfall hver dag, hvor målet er å beholde prinsippet om arbeidsintensive metoder der det er mulig. I tillegg utforsker vi mulighetene for å produsere og selge biogass. Ingen av oss har teknisk bakgrunn og det har vært veldig mye å sette seg inn i, men heldigvis er det utrolig hvor mye man kan lære seg på noen uker og oppgaven er både givende og interessant.

YwasteSouthAfricaInteressen for miljø i Cape Town og Sør-Afrika er i rask vekst og vi har fått muligheten til å treffe og knytte kontakt med mange inspirerende mennesker med ulike bakgrunner som har vært interessert i det vi driver med og villige til å hjelpe oss i arbeidet.

Inspirerende er det også å få jobbe med Emile Fouriegründeren av Ywaste som nok må være selve definisjonen på en sosial entreprenør. Han er lidenskapelig opptatt av å forbedre Ywaste og sitter på flere ideer og løsninger enn han har tid til å jobbe med å utvikle.

I tillegg til å få muligheten til å bli kjent med et veldig spennende felt i utvikling, er det å få så god kjennskap til en sosial bedrift som virkelig har forutsetninger for å kunne lykkes med sine mål og forsøke å hjelpe dem på veien vært noe av det mest interessante med jobben vår her i Cape Town, og en erfaring vi ikke ville vært foruten. 

Skrevet av Sofie Grøndahl.
www.sosent16.wordpress.com[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

Av Anette Sannes Knutsen

Anette er ansvarlig redaktør for Samfunnsinnovatørene.

Legg igjen en kommentar