Supervisuell er årets nye bloggere

Lydmannen i filmselskapet Supervisuell gjesteblogget for oss om hvordan det var å være eneste hørende i firma før jul. Innlegget, som du kan lese her, ble et av de mest leste gjesteinnleggene våre i 2015. Siden det var så populært spurte vi gjengen i Supervisuell om de kunne tenke seg å skrive fast for oss i 2016. Det sa de ja til. Her kommer en smakebit av hvem de er, hva de driver med og hva du skal få lese mer om de kommende månedene.

Hvem er dere og hva jobber dere med?

Supervisuell er Norges eneste uavhengige produksjonsselskap som har spesialisert seg på tegnspråkproduksjon. Hovedkontoret er i Sandefjord. Tre av de ansatte bor Vestfold, resten i Oslo og omegn.

Vår spesialitet er tegnspråkproduksjoner. For å produsere gode tegnspråkfilmer må alle i produksjonsteamet kunne tegnspråk. Supervisuell er norgesledende på tegnspråkproduksjon.

Men vi produserer også filmer beregnet på «mainstream» publikum! Omtrent halvparten av våre prosjekter er ikke tegnspråkfilm. «For eksempel har vi laget TV-reklamer som er vist på TV2 og TVNorge, hvor lydsporet var like viktig som bildet. Vår lydmann kan levere egenprodusert lyd og musikk til film, noe som gjør at vi kan levere høyere produksjonsverdi også på lydsiden.

Vi gjør alt fra A til Å innen foto, bevegelsesgrafikk, tekstarbeid, musikk, web, redigering, trykk m.m. Vi kan produsere i alle formater opp til 4K, og leverer til alle bruksområder – fra sosiale medier til TV-reklame og kino.

Vår styrke ligger i det visuelle; siden de fleste av oss ikke hører, er vi supervisuelle. Det gjør at vi kan se og fange opp det lille ekstra i det visuelle. Og film er jo først og fremst et visuelt medium.

Hvorfor startet dere Supervisuell?

Supervisuell startet opprinnelig som et enkeltmannsforetak der Finn Arild Thordarson produserte tegnspråkfilm. Da oppgavene vokste over hodet på ham, ble Supervisuell AS opprettet i kompaniskap med Thomas Blix. Det nåværende teamet ble håndplukket til dagens seks ansatte.

Vi så at det manglet et frittstående, uavhengig tegnspråklig produksjonsselskap i Norge. Det finnes noen andre aktører som også produserer tegnspråkfilm, men de er deler av større organisasjoner – både offentlig og privat. Flere av oss har tidligere erfaring med tegnspråkproduksjon og så behovet for en uavhengig og fleksibel aktør som har filmproduksjon som kjernevirksomhet og et annet kvalitetsfokus.

Hva vil dere med Supervisuell?

Vi vil lage film! Alle på teamet er interessert i film, media, design og kunst. Supervisuell gir oss mulighet til å skape og være kreative – det er mer enn bare en jobb!

Men samtidig er det dessverre slik i dagens samfunn at døve/hørselshemmede sjeldent får slike muligheter. Arbeidslysten, talentet og kompetansen som de sitter med, blir oversett – dette forsvinner bak språkbarrieren. Døve blir diskriminert i arbeidsmarkedet, og samfunnet kaster bort utrolige mengder med ressurser på grunn av frykten for annerledesheten.

Så vi har også en misjon med Supervisuell, som er større enn bare å sysselsette oss selv med det vi elsker å gjøre. Det er å vise samfunnet at også annerledes mennesker, outsiderne, de som majoriteten ikke regner med, kan yte like fullt som andre. Gjennom å bevise dette, vil vi bidra til å endre samfunnet. Så ja, vi er sosiale entreprenører.

Hva gjør dere?

Vi leverer i hovedsak film til våre kunder, men vi lager også f.eks. websider og design til trykk. Vi er også konsulenter og rådgivere i ulike prosjekter, spesielt innen området media og tegnspråk, for eksempel tilgjengeliggjøring med tegnspråktolk på skjerm og tekst. Vi kan også levere elementer til andre filmproduksjoner som f.eks. filmmusikk, bevegelsesgrafikk, klipp, fargekorrigering m.m. Vi samarbeider også med andre produksjonsselskaper og frilansere ved behov, for eksempel i større flerkameraproduksjoner.

Vi har foreløpig ikke laget en helaftens spillefilm, men hittil har vi levert TV-reklamer, informasjonsfilmer, drama kortfilmer, promofilmer til sosiale medier eller større events, film til dokumentasjons- og opplæringsmateriell til intern bruk i bedrifte. Generelt alt kundene måtte ønske. Parallellt med dette har vi noen noen større dokumentarfilmprosjekter på gang, som går over flere år.

Hvorfor er det så viktig at noe slikt finnes?

For døve og hørselshemmede er det viktig å se eksempler på at det er mulig å starte og drive en bedrift selv om man ikke har normal hørsel. Vi tror vi kan inspirere både andre gründere og arbeidsgivere slik at flere hørselshemmede kan få jobb.

Vi tror også det er viktig å vise at vi leverer til det ordinære markedet også, ikke bare tegnspråkfilm til kunder i tegnspråkmiljøet. Vi kan levere det samme som ordinære produksjonsselskaper. Der skiller vi oss også fra de etablerte aktørene som vanligvis leverer tegnspråkfilm, og viser at døve også har muligheter utenfor tegnspråkmiljøet.

Hvorfor vil dere blogge på Samfunnsinnovatørene?

Med Supervisuell beviser vi at hørsel ikke er en forutsetning for å kunne levere kvalitet. Å lage film forutsetter at du kan bruke øynene. Og er det noe døve kan, så er det nettopp det. Resten er bare detaljer. Dette ønsker vi at flest mulig skal få vite om, og vi ønsker også å inspirere andre til å se muligheter der andre ser hindringer.

 Fra venstre: Finn Arild Thordarson, Ketil Vestrum Einarsen, Anja Hofsøy Tolsrød, Stian Giltvedt og Thomas Blix. I bakgrunnen the Stieg, vår pixel master. Foto: Supervisuell

Fra venstre: Finn Arild Thordarson, Ketil Vestrum Einarsen, Anja Hofsøy Tolsrød, Stian Giltvedt og Thomas Blix. I bakgrunnen the Stieg, vår pixel master. Foto: Torleif Pettersen

Av Stine Slettås Machlar

E-post: smachlar@gmail.com Mob.: +47 46 82 69 91

Legg igjen en kommentar