– Vårt mål er vise hele verden at folk med rusbakgrunn kan jobbe

Noen selskaper ansetter folk for å levere tjenester. Medarbeiderne leverer tjenester for å ansette folk. – Vårt mål er vise hele verden at folk med rusbakgrunn kan jobbe, sier daglig leder og gründeren bak Medarbeiderne, Chris Klemmetvold.


Medarbeiderne er en helt vanlig bedrift som henter glass- og metallavfall i Oslo. Det eneste som skiller Medarbeiderne fra andre avfallsselskaper er folka som jobber der.

Nesten alle som jobber i Medarbeiderne er folk med tidligere rusbakgrunn.

-Medarbeiderne et er selskap som ansetter folk med rusbakgrunn fordi at også mennesker med rusbakgrunn kan jobbe, sier Chris.


Å slutte med rus er en stor bragd

Mange bedrifter tør ikke ansette folk med hull i CVen. Chris ser på det helt annerledes.

– Vi ser på det å slutte med rus og holde seg rusfri som en stor bragd. Det bor noe helt spesielt i de menneskene som det ville vært veldig dumt av oss som samfunn å ikke ta i bruk de ressursene, sier han.

Chris synes det er trist at folk som har sluttet med rus ikke får tilbud om jobb når de har blitt rusfrie.

-Folk som er rusa kan åpenbart ikke jobbe, men når man har slutta er det ingen grunn til at de ikke kan gjøre en jobb, sier han.


Ideen bak

Ideen bak Medarbeiderne startet litt tilfeldig for Chris. Da han bodde i Trondheim synes han det var kjedelig å kvitte seg med glass og metall.

-Jeg vet hvor hassel det er å bli kvitt avfall selv så jeg tenkte det var et marked her, sier han.

-For mange er det et tomrom etter behandling. Mange føler at ingen tror på deg. Selv om mange egentlig kan og vil, blir de ikke trodd på. Men det gjør vi, sier Chris.

Involvere de man vil hjelpe

Chris mener det å være sosialentreprenør handler om å tørre å sette i gang.

– Jeg tror en av de viktigste egenskapene er å sette i gang. Det er bra å ta velgjennomtenkte valg og beslutninger, men skal du tenke gjennom alt så kommer du aldri i gang. Du må starte et sted, forteller han.

Gründeren mener det er særlig viktig for samfunnsinnovatører å involvere de man har lyst til å hjelpe.

-Du må komme tidlig i kontakt med målgruppa du skal hjelpe. Hvis du skal hjelpe noen kan du ikke sitte inne på et kontor med gulelapper med mange ideer. Du må involvere målgruppa di, sier han.


Det er verdt det

Selv om Chris i dag er glad han startet Medarbeiderne finnes det dager hvor han har angret.

-De dagene man må gi folk sparken er ikke noe gøy. Da tenker man at det hadde vært enklere å være konsulent og bare fortelle folk hva de skal gjøre fremfor å gjøre jobben selv, sier han.

Selv om det kan være vanskelig å være sosialentreprenør enkelte dager, mener Chris det likevel er verdt det.


-Det er utrolig meningsfylt å være samfunnsinnovatør. Det er ikke noe tvil om hvorfor du går på jobb. Alt vi gjør er med å vise at folk med rusbakgrunn kan jobbe og da er det lett å finne motivasjonen til å gå på jobb hver dag, sier han.

Legg igjen en kommentar