Nordmann vil hjelpe 200 millioner indere ut av matkrisa

I slummen i India lever millioner av mennesker med usikkerheten om de har nok penger til å fø familien sin fra dag til dag. Nå konkurrer nordmannen Karl Oskar Teien om en million dollar til et prosjekt som skal hjelpe til med å løfte 200 millioner mennesker ut av matkrisa.

Pulse Active Food Savings er en spareløsning som gjør at man kan sette inn vekslepengene på konto når man er ute og handler.

Pulse Active Savings
Pulse Active Savings

– Det er to hovedproblemer som henger sammen, forklarer Teien. – Lave og svingende inntekter gir få muligheter for å bygge opp en buffer av oppsparte midler på grunn av dårlig tilgang på banktjenester. I tillegg blir mye penger ufrivillig sløst bort: vekslepenger blir brukt opp av ektemann eller barn, på alkohol eller godteri, eller fordi kjøpmannen ikke har vekslepenger tilgjengelig.

Nå er Teien og partnerne hans finalister i Hult Prize 2013 der tidligere president Bill Clinton har kommet med årets Call-to-Action. Om noen uker skal de pitche om premien på 1 000 000 dollar i såkornmidler.

Etter å ha tenkt på et titalls ideer som senere ble forkastet, kom laget frem til at matsikkerhet henger direkte sammen med fattigdom, og at en løsning på matkrisa derfor måtte hjelpe de fattigste med å få råd til mat.

Det startet på videregående

25-åringen fra Sande i Vestfold gikk på en internasjonal videregående skole som heter United World College.

Karl Oskar Teien
Karl Oskar Teien

– På UWC gikk det ungdommer fra hele verden. Vi hadde utallige samtaler om problemer i hjemlandene deres. Samtalene var nok begynnelsen på at jeg holder på med det jeg gjør, forteller Teien.

Etter videregående  jobbet Teien frivillig i Argentina og Peru før han tok Bachelor i internasjonale studier i Vancouver, Spania og Sør-Afrika, og deretter en Master i sosialt entreprenørskap ved Hult International Business School i San Francisco.

– Jobben tar opp store deler av livet, da er det viktig at man driver med noe som gir mening, sier Teien om hvorfor han har valgt å gjøre det han gjør.

Teien har stor tro på å bruke nye trender i forretningsdrift som Lean Startup for å lykkes med sosialt entreprenørskap.

Lean Startup fungerer

– Jeg fikk en aha-opplevelse da jeg skjønte dette ikke bare var buzz-words, men at det faktisk fungerer, sier Teien. – Da vi var i India for å utvikle Pulse brukte vi blant annet rapid prototyping for å finne ut hva som var det største problemet og hvordan det kunne løses.

Et av de viktigste poengene i Lean Startup, en bok av Eric Ries, er å feile tidlig og billig.

– En forretningsplan eller et produkt blir aldri ferdig, fortsetter Teien. – Ikke vær så nøye med detaljene. Det er viktigere å starte så fort som mulig.

Teien holder nå til i San Francisco.

Geografisk plassering er viktig

The New Geography of Jobs av Enrico Moretti handler om hvorfor geografisk plassering er relevant til tross for alle de teknologiske hjelpemidlene vi har i dag som gjør verden mindre. Teien stemmer i:

– Det har mye å si at vi bor tett på Silicon Valley her. Å kunne samarbeide med teknologi-selskaper gjør at vi kan spare mye penger på å fjerne avhengigheten til manglende statlig infrastruktur i utviklingsland.

– Vi kunne ha gjort mye på Skype, men det er noe helt annet å sette seg i bilen og kjøre et kvarter til de man skal samarbeide med, gå rundt i lokalene deres og få en følelse av hva slags bedrift man har med å gjøre.

Og i Silicon Valley får man virkelig kjenne på noen av kjerneverdiene i det amerikanske samfunnet.

– Norge er på steroider

– USA er på langt nær et så konservativ samfunn som man kanskje skulle tro, sier Teien og antyder at kontrasten til Norge er stor. – San Francisco er det mest progressive samfunnet jeg har levd i, mens grunnverdiene i Norge er på steroider. Vi har gått fra å være et hardtarbeidende folkeslag til luksusdyr som heller ‘NAVer’ enn å ta en ta en vanlig jobb, og fortsatt forventer årlig sydentur og fin bil. I USA ligger det i folkesjela å jobbe hardt og ha store ambisjoner.

Det er sannsynligvis grunnen til at Teien ikke har vendt hjem til Norge. – Hadde jeg sagt til noen i Norge at jeg ville starte en bedrift som skal gi matsikkerhet til 200 millioner mennesker tror jeg mange hadde himlet med øynene. Det skjer ikke USA, og det er kanskje grunnen til at jeg liker meg her – det er lov å tenkte stort, sier Teien,

23.-24. september får Teien vite om han kan legge 1 million dollar til på budsjettet.

Legg igjen en kommentar