Zaatari en app som forteller flyktningbarnas egen historie

Skrevet av: Maria Korkunc og Pål de Vibe

Siden starten på konflikten i Syria i mars 2011 har over 3,8 millioner mennesker flyktet fra det borgerkrigsherjede landet. I flyktningleiren Za’atari i Jordan bor det i følge FN rundt 85.000 flyktninger ­ over halvparten av disse er barn. Som tidligere utenriksjournalist i TV 2 Nyhetene har Maria Korkunc over lang tid savnet barn og unges stemmer fra konfliktområder. Altfor ofte er nyhetsinnslag fra disse områdene politikertunge og mannstunge – og i de aller fleste tilfeller er det voksne som blir intervjuet.

Barns ytringsfrihet må bedre ivaretas og verdsettes, og dette trenger vi i større grad å rette søkelyset mot – både mediene og myndighetene.

Derfor tok Maria og hennes kollega, fotograf Pål Schaathun en måneds permisjon fra jobben i november 2013 og reiste til Jordan og Zaatari med et fotoprosjekt i bagasjen. Gjennom en foto­workshop på seks timer hver dag (tre timer for jentene, tre timer for guttene) underviste de 20 barn og ungdom i fotografi og fikk dem til å dokumentere sin hverdag. Resultatet av og kvaliteten på deres arbeid var overveldende.

zaatari_kids_camera

Maria Korkunc og Pål Schaathun kom så i kontakt med Pål de Vibe og Matthias Veel Krauss fra den digitale laben Menneske og Maskin AS, som tok på seg å utvikle en app som ren støtte til prosjektet.

Appen Zaatari, er for IPhone og Android, og er først og fremst et resultat av barnas fantastiske bilder og sterke historier. Den vil kunne bidra til å heve kunnskapsnivået om denne prekære krisen på en lettfattelig, interessant og ny måte, samt nå ut til en ny og yngre målgruppe. Den vil også løfte fram barn og unges stemmer, som i stor grad blir glemt.

Finnes ikke fra før

Det finnes, så vidt vi vet, ingen lignende app fra før, hverken norsk eller utenlandsk. De aller fleste i Norge har en mobil nå til dags, og appen blir derfor en nyskapende måte å gi folk innblikk i barnas live gjennom bilder av hverdagslivet tatt av barna selv, ikke pressefotografer. Nye medier er en god og viktig måte å få involvert den yngre garde her hjemme på, i spørsmål som kanskje ellers er for vanskelige for dem å forstå. Kanskje vil dette også skape en forståelse av at de syriske ungdommene er ganske like dem selv, til tross for de vidt forskjellige hverdagene de lever oppi. Appen kan også bidra til økt kunnskap om borgerkrigen i Syria og stimulere til en levende debatt blant den norske befolkningen.

Zaatari skiller seg også ut fra de fleste andre apps ved at det er rolig­app som fordøyes best sakte. Dybden i appen øker jo mer man tar seg tid til å virkelig se på bildene og føle tekstene og historiene til barna.

Appen ble lansert 6. mars 2015 og har blitt veldig godt mottatt.

Om teamet bak Zaatari

Maria Korkunc, er masterstudent i konfliktstudier på London School of Economics and Political Science og frilansjournalist. Hun har tidligere vært nyhetsanker på TV 2 Nyhetskanalen og journalist i TV 2s utenriksavdeling. Hun har svært god kjennskap til Midtøsten, både gjennom en bachelor i Midtøstenkunnskap med fordypning i arabisk språk, og gjennom lengre utvekslingsopphold både i Palestina og Egypt. Hun brenner får å få barn og unges stemmer opp og fram.

Pål Sørum Schaathun er en frilans pressefotograf og produsent for TV 2. Han har dekket krigshandlingene fra Syria en rekke ganger. Turene har skapt et stort engasjement for å spre kunnskap rundt borgerkrigen og de syriske flyktningenes vanskelige hverdag.

IT-­firmaet Menneske og Maskin har utviklet appen. Pål de Vibe og Matthias Kraus som leder arbeidet med appen er opptatt av en verden med gode muligheter for alle. Appen ble utviklet uten å få noen direkte økonomisk godtgjørelse.

LO­-forbundet Industri Energi har gitt produksjonsstøtte til appen.

Ved spørsmål, ta kontakt på Zaatari sin facebook gruppe og spre gjerne budskapet videre.

Du kan også finnet teamet på twitter:

Zaatari

Maria Korkunc

Pål S. Schaathun

Pål de Vibe

Matthias Veel Krauss

Legg igjen en kommentar